RADOBOJ - SREDINA KOJA ZNA MIJENJATI DRUŠTVO: U ovoj zagorskoj općini provodi se netipičan seminar koji bi mogao odjeknuti Hrvatskom

DR. RAJOVIĆ: Imate potencijal da postanete centar za darovitu djecu iz cijele RH. TOPOLOVEC: Ovaj projekt se odlično uklapa u našu priču

Objavljeno: 24.03.2022.

U Radoboju, u Centru za prirodu, ovih se dana odvija naizgled mali seminar čiji će završetak, sudeći po održanoj press konferenciji, odjeknuti cijelom Hrvatskom. Naime, NTC  seminar koji se provodi, uči o dječjem razvoju, o profesionalnim i roditeljskim kompetencijama aplicirajući medicinu u pedagogiju. Program NTC učenja je sastavljen od različitih aktivnosti i igara za djecu koje se temelje na saznanjima o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan efekt na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, što je detaljnije objasnio voditelj seminara, dr. Ranko Rajović.

Nove generacije

Rajović je inače doktor interne medicine, dugogodišnji predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ov suradnik na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece, osnivač Mense Srbije i Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra te jedan od najvećih autoriteta na ovim prostorima kad govorimo o odgoju i obrazovanju, a koji je provodeći seminar proputovao mnogo zemalja pa je sukladno tome proveo i istraživanja iz kojih je zaključio kako smo u velikom problemu. To je navodeći primjere i slikovito objasnio:

– Cijela srednja Europa je u tom problemu. Cijela generacija kao da je malo slabija u odnosu na prethodne dvije generacije. Svaka nova generacija je slabija. Što se dogodilo? Okruženje se mijenja, a mi programe i planove ne mijenjamo. S te strane trebamo gledati na razvoj djece. Jedna od grešaka koja sprečava razvoj djeteta je na primjer: Imate dijete od dvije godine koje se vrti oko svoje osi. I vrti se, vrti… I padne, ustane, i okreće se na istu stranu. Roditelji to ne dozvoljavaju, čak čujem i neke roditelje koji dijete tada vrte na suprotnu stranu, da ga odvrte. Onda recimo kolica u kojima se djeca voze do treće, četvrte godine. Od druge do pete godine mozak se najviše razvija. Vožnja u kolicima do četvrte godine oštećuje strukture u mozgu, to su Amerikanci prvi istražili. Kod naše djece su smanjene duboke regije mozga – objasnio je Rajović i napominje, upravo je NTC program koji sprječava teško učenje kod djece, učenje na pamet…

– Učenje na pamet ne postoji, to je najniži stupanj učenja. Moramo učiti kako djece pamte, to je drugi dio programa, a treći dio programa je o načinu povezivanja. Naša djeca ne povezuju ono što imaju u glavi – nadovezao se dr. Rajović i dodao kako je program namijenjen svim učenicima, a Radoboj ima potencijal da postane centar za darovitu djecu cijele Hrvatske. Ono što je sigurno jest da će se u ovoj općini organizirati kamp za djecu po principu da svaka škola odabere dva učenika koji će taj program onda implementirati u svoje škole.

Slušati djecu

Radobojski načelnik Anđelko Topolovec istaknuo je kako se ovaj projekt odlično uklapa u priču Radoboja, općine koja je status prijatelja djece dobila među prve tri u KZŽ.

– Uvijek smo naglašavali da nismo željeli taj status zbog onih tabli na ulasku u naše mjesto, već zato jer bismo stvarno htjeli saslušati što djeca žele i što im je potrebno da bi se što bolje osjećala na ovom prostoru naše općine. Želimo da znaju da smo mi tu prije svega zbog njih. Volim da je Radoboj pokretač dobrih stvari i smatram da je ovo što sad radimo bitno za Radoboj jer društvo trebamo mijenjati iz male sredine. Ako idete mijenjati društvo na nivou države, pogotovo što se obrazovanja tiče, to je teško provesti, ali jedna mala sredina poput Radoboja svojim primjerom može mijenjati društvo. Model učenja i praksa oblikuju učenike, a stvari mijenjamo počevši sami od sebe. To je poanta – zaključio je Topolovec.

Predsjednica DND-a Radoboj Jelena Crnek, istaknula je kako je seminaru sudjelovalo ukupno 30-ak nastavnika, odgojitelja i volontera iz cijele županije.

– Nastavili smo u istom tonu kao što je to bilo i prijašnjih godina – organiziramo radionice za djecu, bavimo se humanitarnim akcijama i pravimo planove za nove projekte. Kao što je već svima poznato, općina Radoboj se jako brzo razvija u dobrom smjeru, pa mi kao udruga želimo sudjelovati u tom rastu i razvoju. Ovaj je projekt svakako dio toga – poručila je na kraju Crnek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba