ŽIVOTNI PUT LADISLAVA ŽERJAVIĆA:

Sutra u marijabistričkom Domu kulture predstavljanje knjige ˝Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka˝

Objavljeno: 23.03.2022. zagorjeinternational

U Domu kulture u Mariji Bistrici, u četvrtak, u 18 sati, bit će predstavljena knjiga ˝Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka˝ koju je za tiskanje priredio povjesničar Tomislav Branđolica, ujedno i autor uvodne studije, a čiji je nakladnik Nediljko Dominović. Knjiga je to o životnome putu Ladislava Žerjavića, rođenoga u Žerjavićevu selu (Vukanci) 1894. godine, a istome rodu pripada i Juraj Žerjavić.

Ladislav je bio austro – ugarski vojnik Prvoga svjetskog rata, sudionik Oktobarske revolucije, a pri povratku u domovinu organizirao je ilegalne komunističke ćelije. Drugo ime, Kerim Selimović Agabekov, dodijelila mu je Kominterna i pod tim je imenom dva desetljeća živio u Staljinovu Sovjetskom Savezu. Vlast Jugoslavije ga je po povratku zatvorila na Golom otoku u razdoblju od 1951. do 1954. godine, pod sumnjom suradnje sa Rusima, a šest godina kasnije, 1960. godine, umire.

Knjiga koja će biti predstavljena javnosti mozaik je njegova života temeljen na njegovim memoarskim zapisima, zatajenim u arhivima hrvatske Službe državne sigurnosti zajedno s dosjeom koji je Služba o njemu vodila.

Na promociji, koju će moderirati novinar Željko Slunjski, govorit će zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, zatim profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Martin Previšić, filmski redatelj i scenarist Željko Rogošić, Tomislav Branđolica i sin Ladislava Žerjavića, dizajner i izumitelj u domeni rasvjete Youri Agabekov, koji živi u Ženevi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba