Krapinsko - zagorska županija i županijsko Društvo Crvenog križa potpisali 424.000 kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju, uz dodatnih 41.000 kuna za otplatu leasinga

ŠIMUNOVIĆ: Voljeli bismo novi, veći prostor jer imamo problem skladišta, a vozni park nam je raštrkan na pet lokacija

Objavljeno: 23.03.2022. Vanja Hozmec

Krapinsko – zagorska županija u srijedu je sa županijskim Društvom Crvenog križa u prostorijama Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini potpisala 424.000 kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju rada društva. 

Da je Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije uvijek istaknuto kao jedno od najboljih na razini cijele Hrvatske, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.  

– Županijsko Društvo Crvenog križa često se ističe kao primjer dobre prakse u mnogim aktivnostima i djelatnostima i valja reći da je ono uvijek u vrhu kada se mjeri učinkovitost, djelatnost i uspješnost rada društava Crvenog križa u zemlji. Neovisno je li u pitanju darivanje krvi, jesu li u pitanju socijalni programi, ili neke druge djelatnosti koje ulaze u djelatnosti crvenog križa, uvijek je među najboljima – istaknula je Petek. 

Uvijek na pomoći 

Krapinsko – zagorska županija iz proračuna izdvaja zakonski postotak kojeg je obvezna izdvajati za financiranje Društva Crvenog križa, dodala je Petek, no uz to, uvijek nastoji odgovoriti na potrebe Društva kada se one ukažu. 

– To su pitanja sufinanciranja nabavke prijevoznih sredstava, osiguravanje prostora za adekvatno djelovanje ili nešto drugo. Županija zaista nastoji odgovoriti na te potrebe, bilo županijskog Društva Crvenog križa ili gradskih društava Crvenog križa s područja Krapinsko – zagorske županije. Ne smijemo zaboraviti da su ta društva vrlo aktivna u onim vremenima koja nisu toliko turbulentna i vidljivo je da su se promptno pripremali jer u ovim izvanrednim i neočekivanim situacijama poput potresa i pandemije, Crveni križ je bio operativna snaga našeg Stožera civilne zaštite koja se pokazala izuzetno dobro organizirana i koja je među prvima na terenu kada građankama i građanima treba pomoć – rekla je Petek i naglasila da će Županija i dalje nastaviti suradnju sa županijskim Društvom Crvenog križa, da će sufinancirati njihov radi, ali i odgovarati na njihove potrebe. 

– Sada trenutno imamo određenih problema s prostornim kapacitetima, prvenstveno skladišta jer se pokazalo da nabavkom opreme koja je prijeko potrebna u kriznim situacijama, Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije je spremno. U osiguravanju adekvatnih uvjeta razgovaramo sa samim Društvom i Gradskim društvom Krapina i nastojat ćemo pronaći adekvatno rješenje – poručila je Petek i zahvalila svim zaposlenicima županijskog, ali i gradskih društava Crvenog križa, te volonterkama i volonterima koji djeluju u sklopu Crvenog križa, pomažući onda kada je građanima najteže i u situacijama kada trebaju pomoć. 

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović pobrojao je u kojim je sve aktivnostima kroz godinu županijsko Društvo Crvenog križa sudjelovalo, a posebno je istaknuo aktivnosti nakon petrinjskog potresa kada je 102 volontera županijskog Društva u Sisačko – moslavačkoj županiji provelo ukupno 7368 sati pomažući tamošnjem stanovništvu. Također, istaknuo je kako je u 2021. godini u cijeloj Hrvatskoj prikupljeno 185.705 doza krvi, a krapinski GDCK je s 8,36 posto prikupljenih doza na 100 stanovnika na visokom sedmom mjestu u zemlji. Isto tako, rekao je da je, s obzirom na COVID pandemiju, Društvo nabavljalo i distribuiralo zaštitnu opremu iz skladišta Ravnateljstva civilne zaštite (ogrtači, gelovi za ruke, rukavice, kirurške mase i drugo), a što se čini i dalje. Također, otkrio je i u koje će svrhe Društvo potrošiti ove 424.000 kuna.  

– S tim sredstvima planiramo organizirati svečanosti i dodjele priznanja za darivatelje krvi ako će biti moguće, provoditi edukacije mladih u osnovnim i srednjim školama iz pružanja prve pomoći, a obilježavat ćemo i tradicionalne aktivnosti Crvenog križa, nabavljati opremu za zaštitu i spašavanje i provodit ćemo edukacije i organizirati izlete za volontere – rekao je Šimunović. 

Nabava aplikacije

Također, spomenuo je i uvođenje aplikacije koju je tvrtka “Mikrobit” osmislila za akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a koja će se ove godine nabaviti za sva DCK s područja županije. Spomenuo je i s kojim se problemima Društvo trenutno bori. 

– Uvijek može bolje, nije da problema nema, ali rješavamo ih na najbolje moguće načine i mogu reći da u tom smislu Županija ima razumijevanja. Trenutno su nam veliki problem skladišta i vozni park koji se nalaze na pet lokacija u Gradu, a ne govorim samo o gradskom nego i o županijskom društvu. To nam stvara velike napore vezano uz naš rad, stoga smo trenutno u dogovorima sa Županijom kako bi se i to riješilo – kazao je Šimunović. 

Inače, uz 424.000 kuna za svoju redovnu djelatnost, Društvo je dobilo i dodatnih 41.000 kuna za otplatu ‘leasinga’ dva vozila, Dacia Sandero i Renault Master, a ravnatelj je, uz zahvale Županiji na financijskoj pomoći, imao i posebne pohvale za neke gradove i općine.   

– Moram posebno pohvaliti Grad Krapinu i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj koje za GDCK Krapinu izdvajaju 2,5 posto izvornih prihoda što je izuzetno pohvalno jer je GDCK Krapina izuzetno snažan u Hrvatskoj, osigurava preko 80 plaća, ima vozni park od sedam vozila, povuklo je projekata u vrijednosti preko 32 milijuna kuna i nadam se da će i ovo financiranje biti u dogledno vrijeme nešto veće kako bi i županijsko Društvo, unatoč ovako dobrim rezultatima, bilo još i bolje – zaključio je ravnatelj Šimunović.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba