OKRENUTI BUDUĆNOSTI: U okviru Erasmus + projekta učenici i njihovi profesori iz pet zemalja posjetili varaždinsku Županijsku palaču

˝Cilj nam je da naši učenici mogu surađivati sa svojim vršnjacima u svijetu, da su povezani s gospodarstvom i visokoškolskim ustanovama˝

Objavljeno: 23.03.2022. zagorjeinternational

U okviru Erasmus+ projekta ˝Be A.C.T.I.V.E., Be Happy!˝ 50-ak učenika i njihovi profesori iz Njemačke, Španjolske, Turske, Švedske, Litve i Hrvatske obišli su Županijsku palaču, gdje su ih pozdravili varaždinski župan Anđelko Stričak te njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Prva razmjena uživo

Iako je do sada u sklopu projekta ostvareno mnogo virtualnih aktivnosti, bila je ovo prva razmjena učenika uživo, a domaćin je Osnovna škola Vidovec. Cilj projekta je pronaći odgovor na pitanje kako uravnotežiti svoj život u digitalnom svijetu. Sudionici projekta polaze od premise da će aktivan život – kombinacijom sporta, izbora zdrave hrane, sudjelovanja u zajednici, umjetnosti i aktivnostima s drugima – osigurati sretniji život i izvan nje.

Župan Stričak upoznao je učenike i profesore iz pet zemalja s poviješću Varaždinske županije, kao i njezinim nadležnostima.

– U nadležnosti Varaždinske županije je osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Kroz naše programe i projekte nastojimo izgraditi sustav jednakih šansi. Cilj nam je da naši učenici mogu surađivati sa svojim vršnjacima u svijetu, da su povezani s gospodarstvom i visokoškolskim ustanovama. Školujemo ih za zanimanja budućnosti, čime smo napravili najveći iskorak za same učenike, ali i gospodarstvo i društvo u cjelini. Vesele me ovakvi projekti u kojima smo okrenuti budućnosti i surađujemo na dobrobit svih nas – istaknuo je župan Anđelko Stričak, a riječi dobrodošlice uputila im je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

Zdravi i sretni

– Unatoč tome što ste ostvarili mnoge virtualne aktivnosti, da upoznate nečiju zemlju, običaje, jezik, steknete nova prijateljstva – važan je i taj izravan, fizički kontakt. Stoga mi je drago da je prva od mobilnosti uživo ostvarena u Varaždinskoj županiji i to upravo u Osnovnoj školi Vidovec koju sam i sama polazila. Uvjerena sam kako ćete iz naše zemlje ponijeti lijepe uspomene i steći nova prijateljstva koja ćete njegovati i dalje. Ovaj projekt u koji ste uključeni je hvalevrijedan jer u vašim godinama promišljati o usvajanju zdravih životnih navika, dovest će nas u budućnosti do zajednice zdravih i sretnih ljudi – rekla je Silvija Zagorec.

Na toploj dobrodošlici u ime Osnovne škole Vidovec kao škole domaćina zahvalio je ravnatelj Predrag Mašić, a na gostoprimstvu je zahvalila i predstavnica Njemačke, kao zemlje koordinatora projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba