RADOBOJ ŽIVI PUNIM PLUĆIMA: Online svijet iskoristili u najbolju svrhu – potaknuli kreativu, druženja, edukaciju i interakciju

˝Naši sumještani su pokazali da im je bitno da žive u kvalitetno uređenom društvu, a cjeloživotno učenje im je jedna od prioritetnih stvari˝

Objavljeno: 22.03.2022. Marta Čaržavec

Jednogodišnji projekt ˝Kreativno online˝ namijenjen starijima od 54 godine i mladima do 25 godina s područja Radoboja i okolice, danas je službeno završio, točno godinu dana nakon svog početka. Nositelj ovog 347.715 kuna vrijednog projekta je Kulturno umjetničko društvo ˝Zagorec˝ Radoboj, čiji su partneri i suorganizatori Općina Radoboj i Muzej Radboa. Projekt namijenjen građanima čiji je interes likovna, dramska, glazbena i filmska umjetnost te kulturna baština, u potpunosti je financiran iz EU socijalnog fonda, a na poziv “Umjetnost i kultura” kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija. Kako bi službeno i javno obilježili kraj projekta, voditeljsko – koordinacijski tim održao je konferenciju za medije, a kojoj je ispred KUD-a ˝Zagorec˝ prisustvovao predsjednik društva Robert Mikša, načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, ispred Muzeja Radboa Ivana Hazulin, a ispred koordinatora pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Marija Pernjek.

Vidljivi rezultati

Mikša je na početku svog obraćanja naglasio je kako ovaj projekt predstavlja nastavak daljnjih kulturnih i kreativnih aktivnosti koje su omogućene putem odobrenja projektnih aktivnosti, te da je ovaj projekt predstavlja jedinstven i besplatan pristup kreativnim sadržajima.

– Svakako možemo reći da smo unaprijedili i poboljšali socijalnu uključenost, umjetničke i kulturne aktivnosti u općini Radoboj putem vizualnih platformi. Također, potaknuli smo i pružili mogućnost osobnog kreativnog razvoja, razvili smo edukativnu i kulturno – umjetničku komponentu i vještine naših mještana uz online povezivanje i druženje s drugim vršnjacima koji imaju slične interese, a s ciljem daljnjeg razvitka socijalne interakcije i sprječavanja socijalne isključenosti – nabrojao je Mikša dobrobiti projekta koji je mještanima pružio kulturne i kreativne aktivnosti za koje možemo, kako je istaknuo Mikša, svakako reći da su bile interesantne, edukativne, zanimljive, da su rezultirale i daljnjim druženjima i razvijanjem drugih edukativnih sadržaja.

– Nadamo se da smo zajedničkim snagama, mladima i starijima, uspjeli omogućiti zanimljive i kreativne sadržaje i da će stečena znanja i vještine primjenjivati za aktivno uključivanje u kulturne sadržaje našeg mjesta i šire te da će kreativnost odabrati i primjenjivati u daljnjoj budućnosti – poručio je Mikša na kraju.

356 sati aktivnosti

Hazulin je, istaknuvši ponudu kreativnih sadržaja putem online platformi kao namjenu projekta, kao jednu od većih vrijednosti navela realizaciju web stranice KUD-a

– Za osobe od 54 godine planirane su i realizirane likovne radionice, radionica glume, kulturne baštine, lutkarstva, kiparstva i kazališne kritike. Za mlade su realizirane likovne radionice, kulturne radionice, radionice kulturne baštine, ilustracije, lutkarstva, kiparstva, glume, pisanja, komponiranja i slušaonice klasične glazbe, kao i radionica filmske kritike i online susreti s četiri pisca za djecu i mlade. Izrađena je web stranica KUD-a ˝Zagorec˝ što je ujedno bila i platforma za prijavitelje/sudionike, a prijave su bile otvorene tijekom cijele provedbe projekta. S radionicama se započelo u rujnu i nastavilo sve do danas. Voditelji su, ponaosob, tijekom navedenog perioda odradili po 22 dana, odnosno 22 sata programa. Dakle, sveukupno je odrađeno više od 224 dana participativnih, kulturnih i umjetničkih aktivnosti za mlađe od 25 godina, a i 132 dana za starije od 54. To ukupno iznosi preko 356 sati raznovrsnih aktivnosti jer neki su voditelji odradili i više od planiranog – izvijestila je Hazulin, zahvalila svim sudionicima na ustrajnom pohađanju radionica i dodala kako se uspješnost projekta može vidjeti kroz e-zbirke, e-kataloge, ali i virtualnih izložbi radova na stranicama KUD-a.

Pernjek je, nadovezavši se, istaknula kako je planirano i realizirano 17 raznovrsnih aktivnosti, a aktivnosti KUD-a postale su prepoznatljive pa će se i dalje raditi na obogaćivanju aktivnosti mladih, ali i starijih. Dodala je kako se pripadnicima ciljnih skupina omogućila i nabavka materijala za rad na pojedinim radionicama, a onima koji nisu imali tehničke mogućnosti sudjelovati online, kreativan rad im je omogućen u prostorijama organizatora projekta.

Pandemija i društvo

Načelnik Topolovec izrazio je veliko zadovoljstvo realizacijom projekta, a posebno je naglasio i pohvalio provoditelje projekta koji su, pogotovo u vrijeme lockdowna, kada je društveni život najviše patio, uspio održati kontinuitet društvenog i kulturnog života.

– Ovom prilikom, osim ekipi koja je osmislila i realizirala sve te projekte, ja se zahvaljujem svima koji su bili uključeni u realizaciju projekata, koji su na bilo koji način pomagali u projektima i slično. Zahvaljujući vama medijima praćeni su svi naši projekti, od prvog projekta “Aktivni i nakon 65-te”, pa onda “Kultura online”, pa osnivanje naše Planinarske udruge koja u manje od godinu dana rada broji preko 200 članova. S obzirom na sve to, možemo se pohvaliti da Radoboj i u ovo pandemijsko vrijeme živi punim plućima. Naravno, naši sumještani su pokazali da im je bitno da žive u kvalitetno uređenom društvu i cjeloživotno učenje im je jedna od prioritetnih stvari jer su kroz ove projekte imali priliku okusiti to cjeloživotno učenje i biti dio različitih edukacija, a to mi čini posebno zadovoljstvo – završio je Topolovec.

Voditelji radionica, kojem su organizatori i partneri na projektu uputili zahvalu i čestitke su: Ivana Bajcer, Tomislav Hršak, Igor Tretinjak, Dejan Šoša, Đurđica Seleš, Dea Presečki, Monika Hršak, Ivan Kšenek, Jelena Pervan, Tratinčica Slaviček, a uz njih tu su i književnice Melita Rundek i Gordana Lukečić te književnici Jadranko Bitenc i Ratko Bjelčić koji su svojim prisustvom ispričali svoje najljepše priče.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba