Neizvjesno odigravanje

Zbog situacije u Ukrajini, hrvatskim rukometašicama put do Eura mogao bi biti olakšan

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Iako jedna pobjeda iz prve četiri utakmice kvalifikacija ne ulijeva nadu da bi se hrvatska ženska rukometna reprezentacija mogla plasirati na Europsko prvenstvo koje će se u studenom održati u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, stanje nije tako loše. Dva od ta tri poraza upisana su od olimpijskih prvakinja te svjetskih i europskih doprvakinja, Francuskinja. Međutim, naposljetku bi se iznenađujući domaći poraz od Ukrajine u prvom kolu kvalifikacijskog ciklusa mogao pokazati bolnim. Rijetko tko je očekivao da bi brončane s posljednjeg Eura mogle doživjeti poraz u Rijeci od ekipe koja je objektivno mnogo slabija. To je još jedan pokazatelj kako je vrlo nezgodno vršiti prognoze utakmica za danas, sutra ili bilo koji drugi dan.

Susret s Ukrajinkama

Iako su se ˝Kraljice šoka˝ vratile u igru pobjedom nad Češkom u Zlinu (26:24) tri dana nakon poraza od Ukrajine, trenutan pogled na tablicu vrlo je nezgodan. Francuskinje su s maksimalnim učinkom od četiri pobjede već osigurale prolaz na Europsko prvenstvo na kojem će braniti srebro, dok je Ukrajina drugoplasirana, iako ima dvije utakmice manje od izabranica Nenada Šoštarića. To je tako jer je još uvijek neizvjesno odigravanje njihovih susreta s Češkom, zbog trenutne ratne situacije u njihovoj zemlji. Ti dvoboji trebali su se odigrati u istim terminima kao i utakmice Hrvatske i Francuske, dakle, početkom ovog mjeseca.
Još se uvijek ne zna kada će se odigrati susreti Ukrajine i Češke, no EHF je odredio termine odigravanja preostalih utakmica u kojima je uključena Ukrajina. Ukrajinke bi 20. travnja trebale odmjeriti snage s našom reprezentacijom, i to u Zaporožju, koliko se god takav scenarij iz trenutne perspektive čini nerealnim. Tri dana kasnije, ukrajinska ekipa trebala bi putovati u Le Havre na sraz s Francuskom.

Deseti plasman

U travnju će hrvatska muška reprezentacija odigrati dva meča protiv Finske za prolazak na Svjetsko prvenstvo koje će se početkom iduće godine održati u Poljskoj i Švedskoj. Dok su naši rukometaši prolaz u doigravanje zaslužili izravnim putem, Finci su se trebali boriti protiv Ukrajine, no Ukrajinski savez odustao je od organizacije utakmice i puta. Tako je Finska, ni kriva, ni dužna, došla do posljednje stepenice pred odlazak na Mundijal. Budući da se u muškim kvalifikacijama dogodio takav scenarij, isto bi se moglo dogoditi i u slučaju ukrajinskih rukometašica, čime bi se hrvatskoj reprezentaciji višestruko olakšao put prema europskoj smotri. Ne smije se zaboraviti kako bi onako Hrvatice morale pobijediti obje utakmice do kraja (Ukrajinu s barem +2), dok bi u eventualnom novostvorenom slučaju bila dovoljna samo pobjeda protiv Čehinja 24. travnja u porečkoj dvorani Žatici.

Ako Ukrajinke ipak ostanu u kvalifikacijama, izbornik Šoštarić sa svojim igračicama morat će preuzeti određen rizik kako bi dokazao kvalitetu u preostale dvije utakmice. Posljednji se put hrvatska ženska reprezentacija nije plasirala na Euro 2002. godine, a od 2004. nanizala je čak devet uzastopnih plasmana. 
Poredak reprezentacija u kvalifikacijama za EP 2022. godinu: 

Skupina 1
1. Poljska* 8 (-2)
2. Švicarska* 6 (-1)
3. Rusija 4
4. Litva 2 (-1)
Skupina 2
1. Danska* 8
2. Austrija 5
3. Rumunjska 3
4. Farski otoci 0
Skupina 3
1. Nizozemska* 10 (-1)
2. Njemačka 5 (-1)
3. Grčka 4 (-2)
4. Bjelorusija 1
Skupina 4
1. Francuska* 8
2. Ukrajina 2 (-2)
3. HRVATSKA 2
4. Češka 0 (-2)
Skupina 5
1. Mađarska 6
2. Španjolska 6
3. Portugal 4
4. Slovačka 0
Skupina 6
1. Švedska 6
2. Srbija 4
3. Island 4
4. Turska 2
* reprezentacije koje su osigurale prolaz na Europsko prvenstvo u zagradi je broj zaostalih utakmica prve dvije ekipe iz svake skupine prolaze na Euro

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba