Dan je darovitih učenika

U Zaboku u četvrtak stručno predavanje o jačanju kompetencija učitelja za rad s darovitom djecom

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Dan je darovitih učenika, koji se na području Krapinsko – zagorske županije počeo obilježavati 21. ožujka 2014. godine, kada je za tu prigodu organiziran okrugli stol pod nazivom “Podrška darovitim učenicima u školi i lokalnoj zajednici”. Postojeća podrška darovitim učenicima u školskom sustavu procijenjena je nedostatnom i stoga je dogovoreno da se na razini županije poduzmu koraci koji bi to ublažili i poboljšali potrebnu skrb za darovite.

Radionice i igraonice

Program obilježavanja Dana darovitih učenika obuhvaća predavanja, radionice, igraonice, predstavljanja, stručne skupove na različitim lokacijama Krapinsko-zagorske županije. Aktivnosti su namijenjene odgojno-obrazovnim djelatnicima, djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladima, ali i svim zainteresiranima.  

Povodom Dana darovitih učenika, Radna skupina za podršku darovitim učenicima “Futura” i Krapinsko – zagorska županija i ove su godine nastavili s aktivnostima podrške darovitim učenicima kroz suradnju sa zainteresiranim školama. Također, s ciljem senzibilizacije učitelja i jačanju njihovih kompetencija u radu s darovitim učenicima, organizirano je stručno predavanje “Podbačaj darovite djece i kako ga spriječiti”. Predavanje će održati profesorica psihologije Ksenija Ranogajec Benaković iz udruge ˝Vjetar u leđa˝, u četvrtak 24. ožujka u Velikoj galeriji Grada Zaboka s početkom u 17 sati.

Tijekom proljetnih praznika predviđeno je održavanje radionica za darovite, talentirane i sve motivirane učenike. Također se planira provođenje psihološkog testiranja u svrhu identifikacije darovitih učenika u svim školama KZŽ koje su dostavile cjelovite programe rada s darovitim učenicima. Ovisno o uvjetima, realizirat će se do kraja godine, u suradnji s Društvom psihologa i uz financijsku potporu KZŽ.

S obzirom na nedostatak sustavne potpore darovitima na državnoj razini i nedostatak stručnih suradnika u školama (pogotovo psihologa), Krapinsko – zagorska županija i Radna skupina “Futura” pokušavaju pružati podršku svim školama koje prepoznaju potrebu skrbi darovitim učenicima kao skupini učenika s posebnim potrebama, a podizanje kvalitete rada s darovitim podiže i cjelokupnu kvalitetu rada u školi.

Učitelji na edukaciji

Također, Krapinsko – zagorska županija uputila je troje učitelja/stručnih suradnika na dvogodišnju edukaciju za program Radbound International Training on High Ability (RIHTA). RIHTA je međunarodni program koji se odvija u suradnji Sveučilišta Radboud i Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije koji se sastoji od tri bloka edukacije, a po završetku kojeg polaznici stječu licencu za provođenje programa za darovite učenike. Cilj financiranja edukacije je nastavak pružanja potpore školama i nastavnicima u radu s darovitom djecom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba