FOI KROZ PROJEKT DIP2FUTURE DEFINIRAO POSLOVE BUDUĆNOSTI

STVARANJE ADEKVATNOG KADRA: “Do 2025. najviše će porasti broj radnih mjesta koja se odnose na analizu velikih količina podataka i informacijsku sigurnost”

Objavljeno: 21.03.2022. zagorjeinternational

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, uspješno je završen projekt razvoja obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT, a završna konferencija održana je proteklog petka.

Projekt DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa ˝Učinkoviti ljudski potencijali˝ 2014. dio 2020. godine, a provodio se u partnerstvu s Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija, Sveučilišta u Rijeci.

Znanja i vještine

Područje informacijskih znanosti unutar kojeg djeluje FOI zahtijeva promptnu reakciju na tehnološke promjene i usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada. Razvojem društva stvara se sve veća potreba za sustavima ili uslugama koje su temeljene na inovativnoj i učinkovitoj uporabi različitih informacijsko – komunikacijskih tehnologija. Izravna posljedica toga je potreba za usvajanjem specifičnih znanja i vještina.

Sektor IKT-a trenutno karakteriziraju inovacije, podrška dijelovima industrije visoke vrijednosti (poput Industrije 4.0.) i značajna ovisnost o kontinuiranom tehnološkom napretku. Od novih tehnologija, predviđa se da će Internet stvari imati najopsežniji utjecaj na industriju i biti osnovna tehnologija za napredak područja umjetne inteligencije i robotike. Nadalje, predviđa se da će u Europi do 2025. najviše porasti broj novih radnih mjesta koja se odnose na analizu velikih količina podataka i novih radnih mjesta iz područja informacijske sigurnosti.

– Važno je naglasiti činjenicu da će IKT profesionalci u budućnosti morati kombinirati nove digitalne vještine s menadžerskim vještinama te trendovima kao što su digitalno vodstvo, veliki podaci, računarstvo u oblaku, Internet stvari, pametni sustavi. Rezultati DIP2Future projekta osigurat će temelj za stvaranje adekvatnog kadra koji će zadovoljiti potražnju na tržištu rada i podići razinu IKT vještina – navela je voditeljica projekta Renata Mekovec.

Rezultati

Rezultat projekta DIP2Future su izrađeni standardi zanimanja i standardi kvalifikacija za četiri područja: podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije, upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, distribuiranih i interaktivnih sustava i pravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Upravo aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada (primjerice uhođenje, kibernetičko nasilje, informacijsko ratovanje, industrijska špijunaža, napadi krađom identiteta), orasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja (uz potporu industrijskog Interneta stvari, rada u oblaku), povećanja broja i vrsta podataka koji se svakodnevno prikupljanju i analiziraju o pojedincu (metode i tehnike strojnog učenja, dubinske analize podataka, tehnologije za integraciju, pohranu i obradu podataka, prepoznavanje uzoraka ponašanja), kao i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu (virtualna i proširena stvarnost, umjetna inteligencija, napredna robotika, autonomni roboti, simulacija, integracija sustava).

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt DIP2Future je osigurao prepoznatljivost ovih stručnjaka u RH, ali u Europi. Naime definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji kojoj nedostaje IKT stručnjaka sa kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba