Županija Odjelu ginekologije i porodništva u OB Zabok donirala 182.000 kuna vrijedan porođajni krevet

PREKRASAN DAR: “Dobili smo najsuvremeniji rađaonski stol koji se trenutno može naći na području Hrvatske”

Objavljeno: 21.03.2022. Alen Brodar

U Općoj bolnici Zabok izvršena je primopredaja novog, 182.000 kuna vrijednog porođajnog kreveta, kojeg je Krapinsko – zagorska županija donirala Odjelu ginekologije. 

– Zahvaljujem Županiji na ovom prekrasnom daru. Dobili smo najsuvremeniji rađaonski stol koji se trenutno može naći na području Republike Hrvatske, kojim ćemo našim rodiljama osigurati najbolje uvjete pri porodu. Nadamo se da će nam to još više unaprijediti kvalitetu rada i, prije svega, pomoći da zadovoljstvo naših rodilja bude još veće – zahvalio je voditelj Odjela ginekologije dr. Rajko Fureš, objasnivši da se radi o rađaonskom krevetu, odnosno stolu koji rodiljama omogućuje porod praktički u sjedećem položaju.

55 godina

Kako je istaknula Martina Gregurović Šanjug, županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade, Krapinsko – zagorska županija brine o ulaganjima u svih svojih sedam zdravstvenih ustanova, a kako uz Primorsko – goransku županiju nosi status prijatelja djece, obvezuje se da o potrebama rodilišta Opće bolnice Zabok brine s posebnom pažnjom.

– Rodilište ove godine obilježava 55 godina uspješnog djelovanja, a više od 20 godina ono nosi status Rodilišta – prijatelja djece te je na putu da postane rodilište sa statusom prijatelja majki. Odlikuje ga izuzetno dobra opremljenost. Tom se opremom nastoji osigurati određeni nadstandard i praćenje trendova u ginekologiji i porodništvu, s ciljem da kvaliteta usluge koja se pruža majkama ovdje, bude na što višoj razini. Posljednjih godina su ulaganja u Odjel ginekologije i porodništva OB Zabok iznosili su oko 600 tisuća kuna, a vrijednost samo ovog porođajnog kreveta je 182.000 kuna. Broj poroda u ovoj bolnici u zadnje tri godine kontinuirano raste. 2019. godine bilo je 792 poroda, 2020. godine 850, a prošle godine 902 poroda – rekla je Gregurović Šanjug te dodala da KZŽ ima najveći obuhvat budućih rodilja s trudničkim tečajevima te izuzetno kvalitetnu postporođajnu skrb.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji na donaciji te je naglasio kako je time  podignuta kvaliteta usluge rodilišta.

Nekad paravani, danas zidovi

– Bez donacija Županije ne bismo toliko kvalitetno mogli odraditi neke stvari. Prije desetak godina su na Odjelu ginekologije i u rađaoni bili paravani, a danas su zidovi. Tamo imamo televizore, najmodernije krevete i monitore te sve ono što je potrebno da bi se majka i dijete osjećali ugodno. Bez moderne medicinske opreme se ne može davati kvalitetna zdravstvena zaštita – poručio je ravnatelj Vančina, na kojeg se nadovezao župan Kolar:

– Županija je, kao i bolnica, prijatelj djece. Mi kao osnivač bolnice možemo ciljano pomagati i investirati u opremu koja je bolnici potrebna. Ne možemo riješiti sve probleme zdravstvenog sustava, ali možemo ciljano investirati. Kupnja jednog ovakvog ginekološkog kreveta zapravo je samo nastavak našeg investiranja u OB Zabok. Na taj način ćemo omogućiti najbolje moguće uvjete i olakšati majkama, koliko je to najviše moguće, prilikom poroda. Drago mi je da su naše doktorice i doktori zadovoljni s opremom, koja je na europskom nivou. Pratimo daljnje potrebe bolnice i reagiramo prema uputama struke, to je naša zadaća i to ćemo nastaviti raditi, bez obzira ostanemo li osnivači bolnice i će osnivačka prava preuzeti država – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba