VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: Obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini

“Pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest”

Objavljeno: 19.03.2022. zagorjeinternational

Da pretilost nije estetski problem nego ozbiljna bolest koja dovodi do niza zdravstvenih problema, pa i do smrti, istaknuto je u subotu na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je javnozdravstvenom akcijom u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti Opće bolnice Varaždin obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini. 


Akcija je održana s ciljem da se građane osvijesti o pretilosti kao bolesti i njezinom posljedicama te upozna s mogućnostima liječenja, ali i da se naglasi važnost prevencije. S tom su namjerom članovi tima za liječenje pretilosti građanima dijelili edukativne letke, a ujedno su prezentirali kakvih je pet obroka poželjno u svakodnevnoj prehrani.

Porazna statistika


– Hrvati su, uz Maltežane, najdeblji u Europi, i to ne samo odrasli, nego i djeca. Glavni razlozi su sjedilački način života i pogrešne prehrambene navike. Predviđa se da će 2030. godine, dakle za samo osam godina, svaki treći stanovnik Hrvatske imati pravu pretilost, što znači indeks tjelesne mase iznad 30. Posljedice pretilosti su na prvom mjestu kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, plućne bolesti, ali i depresija, neplodnost kod muškaraca i žena, inkontinencija – rekla je specijalist internist – endokrinolog i dijabetolog Vesna Šimegi-Đekić.


Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je da je Hrvatski dan osviještenosti o debljini po prvi puta obilježen u Varaždinskoj županiji, te da će Županija i ubuduće davati punu potporu svim preventivnim aktivnostima čiji je cilj unaprijediti zdravlje svih građana.


– Ovakve preventivne akcije su iznimno važne kako bismo što više građana osvijestili o problemima koje može izazvati prekomjerna tjelesna težina. Ponosni smo na naše liječnike i zdravstvene djelatnike iz Opće bolnice Varaždin, koji su oformili poseban tim za liječenje pretilosti, u kojem su liječnici različitih specijalnosti. Vrijedno je što su i oni danas ovdje, zahvaljujući čemu svi zainteresirani građani mogu u neposrednom kontaktu doznati sve što ih zanima. Posebno podržavamo naše zdravstvene stručnjake u promoviranju praktičnih rješenja i savjeta za naše sugrađane, koji će im pomoći ne samo da postignu, nego i zadrže zdravu tjelesnu težinu – rekla je Zagorec.Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti u Općoj bolnici Varaždin djeluje od 2019. godine.


– Tim čine djelatnici Endokrinološkog odjela, nutricionisti, psiholozi, psihijatri, anesteziolog i abdominalni kirurzi. Dosad smo obradili više od 200 pacijenata i vjerujem da ćemo uskoro postati najpoznatiji barijatrijski centar u Hrvatskoj. Pretilost se na prvom mjestu liječi pravilnom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću od barem 30 minuta dnevno, lijekovi su tek na trećem mjestu, a operativni zahvat zadnja opcija – napomenula je Šimegi-Đekić i napomenula da se ljudi koji imaju problema s prekomjernom težinom i pretilošću, prvo trebaju javiti obiteljskom liječniku, potom u Zavod za javno zdravstvo, a na kraju bolničkom timu za liječenje pretilosti.


Docent Alen Pajtak naglasio je da je operativni zahvat namijenjen onim pacijentima kod kojih klasični oblik dijete ili terapija lijekovima nisu uspjeli, odnosno za pacijente kod kojih je indeks tjelesne mase iznad 35 ili 40, a već imaju druge bolesti. 

Zadovoljstvo na licima 

– Imamo pacijente koji su izgubili više od 60 kilograma. Najljepša stvar je kad ih vidite nakon godinu i pol s osmijehom na licu – rekao je Pajtak.


Stručnjaci su otkrili i kakva bi trebala biti svakodnevna prehrana.


– Danas smo prikazali obroke koji se najčešće savjetuju za redukciju tjelesne mase. Radi se o 1300 do 1500 kilokalorija dnevno, pri čemu je važno naglasiti da smo ih rasporedili u pet obroka. Najveći problem kod naših pacijenata su nepravilne prehrambene navike, znači uzimanje jednog do dva obroka dnevno, obično u popodnevnim satima. Tako da naglasak nije samo u ukupnom dnevnom kalorijskom unosu, nego i o raspodjeli u tri glavna obroka, doručak, ručak i večera, te dva međuobroka – savjetovala je nutricionistica Karmen Kokot.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba