Javna ustanova “Zagorje zeleno” provodi sanaciju crne točke za vodozemce u mjestu Štrucljevo

“Ovime želimo pridonijeti očuvanju vodozemaca koji uvelike doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi”

Objavljeno: 19.03.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno” tijekom ožujka provodi aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u mjestu Štrucljevo na županijskoj cesti između mjesta Sveti Križ Začretje i grada Zaboka. 

Uz rub ceste  postavljena je  mobilna ograda dužine 350 metara koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da bi mogle sigurno stići do obližnjeg jezera te prema kantama koje su ukopane u zemlju. 

Djelatnici Ustanove i volonteri će svaki dan tijekom ožujka i travnja  obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste, a nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak “Žabe na cesti“ u suradnji sa Županijskom upravom za ceste. 

– Ovom aktivnosti želimo pridonijeti očuvanju populacije vodozemaca, kako bi oni mogli normalno obavljati  svoje  životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi budući da veliki broj žaba strada na prometnicama – ističu iz Javne ustanove “Zagorje zeleno” i dodaju: 

– Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često koriste za monitoring, odnosno, sustavna promatranja okoliša – pojašnjavaju iz Javne ustanove i pozivaju ostale udruge, ali i pojedince koji žele volontirati u ovoj aktivnosti da se jave na mail [email protected] ili putem telefona 049/315 060. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba