STOŽER CIVILNE ZAŠTITE KZŽ: Korona brojke stagniraju, u fokusu raseljene osobe iz ratom zahvaćenog područja

U ZAGORJU 32 UKRAJINACA: ˝Već smo ostvarili benefite, tvrtke zapošljavaju i traže smještaj za izbjeglice˝

Objavljeno: 18.03.2022. Marta Čaržavec

Na području Krapinsko – zagorske županije broj novooboljelih od koronavirusa i dalje pada što najbolje pokazuje sedmodnevna incidencija, o čemu je u petak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite govorio načelnik županijskog Stožera Stjepan Skuliber.

Pad broja novozaraženih

– Prosjek novooboljelih na 100.000 stanovnika, u proteklih sedam dana, nam iznosi 257, prošli je četvrtak bio 294, a tjedan dana prije 327. Govoreći u apsolutnim brojkama u sedam smo dana imalo 320 novooboljelih, a u istom intervalu tjedan prije 366. I dalje pada i broj hospitaliziranih – rekao je Skuliber i podsjetio na zatvaranje COVID odjela u Krapinskim Toplicama što znači da je i broj hospitaliziranih u znatnom padu, ali i broj preminulih.

Naime, u proteklih tjedan dana preminule su četiri COVID pozitive osobe, a tjedan dana prije preminula je jedna COVID pozitivna osoba.Ukupno je pozitivno sedam zdravstvenih djelatnika, dok je u ustanovama koje pružaju socijalnu uslugu i smještaj prisutan pad broja zaraženih. Trenutno je zaraženo deset korisnika u pet domova i tri djelatnika u tri doma, dok je prošli tjedan zaraženo bilo 46 korisnika u četiri doma i devet djelatnika u četiri doma. Na području županije pozitivno je 55 učenika u 24 škole, a prošli tjedan bilo ih je 52 u 28 škola. Pozitivno je i pet djelatnika, a prošli tjedan bilo ih je 11 u osam škola.

Bolja situacija

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Bojana Mahmutović istaknula je kako se broj cijepljenih u odnosu na prošli tjedan nije povećao. Do danas su se prvom dozom cijepile ukupno 67.833 osobe, odnosno 56 posto stanovnika, drugom 62.454 osobe, što je 50,9 posto stanovnika, a trećom, booster dozom cijepljene su 26.134 osobe. Dodala je kako u prilogu novih mjera stoji da su donešene evidentnim padom broja oboljelih osoba.

Znači li to da je ovaj val gotov?

– Nažalost nikako ne znači da je val gotov. Imamo u OB Zabok još uvijek četiri osobe na respiratoru i dvije na kisiku. Mi imamo neki pad, zapravo zadnji tjedan stagnaciju, ali da pričamo o tome da je potpuno priča gotova, nažalost nije. Vidite iz Europe da ima dodatnih mutacija, a također se priča o deltakronu. S obzirom na iskustva iz prethodnih valova, očekujemo da će doći i kod nas. Situacije je bolja, ali ne možemo reći da je gotovo – objasnila je Mahmutović i dodala kako smo u sezoni gripe koja se prati sezonski.

– Ne testiramo svaku osobu, nego proglasimo ako osoba ima simptome, a negativna je na COVID. Taj broj je velik, imamo u županiji tjedno 30-ak slučajeva, ali da baš pojedinačno potvrđujemo stalno – ne. Ima gripe, tu je, imamo mali broj osoba ima i gripu i COVID, ali sve je to očekivano – zaključila je Mahmutović.

Ukrajinske izbjeglice

Voditelj službe Civilne zaštite Krapina Josip Cigula izvijestio je kako na području KZŽ trenutno borave 32 osobe raseljene iz Ukrajine u privatnim smještajima.

– Mi kao služba skupljamo podatke od JLS i o kolektivnom smještaju (hoteli, hosteli, moteli) i podatke o privatnom smještaju kod fizičkih osoba koje nude svoje određene kapacitete. Moramo istaknuti, da smo već ostvarili određene benefite iz toga. Neke od naših tvrtki koje surađuju s tvrtkama iz Ukrajine, traže radnike na našem području i te tvrtke će te ljude i zaposliti. Uputili su nam i zahvalu u tom kontekstu. Na području KZŽ za sada nemamo prihvatni centar, nemamo ni kolektivnog smještaja. To su centri i objekti koji se mogu mobilizirati, a sve ovisi o potrebama. Za sada je prihvatni centar na području Varaždinske županije, s obzirom na smjer dolaska raseljenih osoba. Mi smo kao služba bili u posjetu tog i prihvatnog i kolektivnog smještaja i vidjeli kako funkcioniraju i što bi nas eventualno moglo čekati od posla ako bude potrebe kod nas – rekao je Cigula, a na pitanje o broju spomenutih radnika i tvrtki dodao je kako se radi o četiri do pet ljudi od kojih su neki stigli, a neki dolaze. Riječ je o jednoj tvrtki iz Zaboka, jednoj iz Huma na Sutli i o jednom ugostiteljskom objektu. 

– Svi bi oni zaposlili osobe i za njih te tvrtke traže smještaj – zaključio je Cigula.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba