U tijeku su i prijave djece svih uzrasta u podružnicu dječjeg vrtića u Novom Golubovcu

U “Malom kaju” već 20 godina samo sretna lica: “Duga tradicija naše je ishodište, visoka kvaliteta polazište, a sretno dijete je naš cilj”

Objavljeno: 17.03.2022. Vanja Hozmec

Od sredine prošle godine, općina Novi Golubovec bogatija je za dječji vrtić jer je na prostoru općine svoju poslovnicu otvorio Dječji vrtić “Mali kaj”. Osim na području Krapinsko – zagorske županije, vrtić djeluje i na prostoru Zagrebačke, a uz poslovnicu u Novom Golubovcu, vrtić ima još tri poslovnice koje se nalaze u gradu Krapini, Podgori Krapinskoj i u općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji.    

Prvi je prostor otvoren još 2003. godine, a od tada se uspješno poslovanje proširilo na još tri podružnice i vrtić sada broji 35 zaposlenika. Četvrta otvorena poslovnica u Novom Golubovcu bila je i za jednu i za drugu stranu pun pogodak jer suradnja odlično funkcionira što je potvrdio i načelnik Boris Tušek. 

‘Puno znači’

– Za Novi Golubovec taj vrtić znači jako puno. Prije dvije-tri godine svi su se mogli kandidirati za dobivanje vrtića. Međutim, mi nismo u datom trenutku imali dovoljno djece da ga popunimo, a niti sredstava da bi ga kroz godine mogli održavati. Išli smo na soluciju ‘čuvaonice’ koju smo uredili. Kupili smo objekt sredstvima iz našeg proračuna i dobili 800.000 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja što nam je bilo dovoljno da uredimo taj prostor da ima sve sadržaje koji su djeci potrebni – pojašnjava Tušek.

Nakon obavljenih radova, Općina je raspisala natječaj na kojeg se javio upravo Dječji vrtić “Mali kaj” koji se odlučio otvoriti još jednu poslovnicu. 

– To nam je doista došlo kao naručeno. Mi smo izuzetno zadovoljni i nemamo nikakvih obaveza s tim. Oni su to preuzeli, plaćaju režije, a mi još dobivamo i novac od najma prostora. Također, zadovoljni su i roditelji djece koja su tamo upisana i cijela stvar funkcionira odlično – rekao je zadovoljni načelnik. 

Što se tiče kapaciteta, načelnik govori da tamošnji vrtić može primiti 30-ak djece što ujedno zadovoljava i potrebe općine. Trenutno u vrtiću ima 10-ak slobodnih mjesta, a Tušek govori kako će ta brojka biti i malo veća kada najesen jedan dio djece krene u školu. 

Da su iznimno zadovoljni time što su upravo oni pobijedili na natječaju kojeg je raspisala općina Novi Golubovec, rekao je i osnivač Dječjeg vrtića “Mali kaj” Domagoj Biškup.  

– Naš vrtić u Novom Golubovcu, uz osnovni desetosatni program, nudi i program predškole za djecu upisanu u vrtić, ali i za ostalu djecu s tog područja. Uz odgojiteljice, stručni tim vrtića čine i pedagog, logoped-fonetičar, dječji psiholog i zdravstveni voditelj na čelu s ravnateljicom, edukacijskom rehabilitatoricom, Vlastom Držić. Osobno držim da imamo jedan od najkvalitetnijih timova odgojitelja i stručnih suradnika u Republici Hrvatskoj – ističe Biškup i dodaje: 

– Specifičnost “Malog kaja” je veliko iskustvo i tradicija u odgoju i obrazovanju djece jer smo od osnivanja do danas već prošli granicu punoljetnosti. Velik broj djece koja su sada već školarci, a neki i fakultetski obrazovani, čine bazu uspješnih mladih ljudi našeg kraja, grada Krapine i okolice, što nas čini sretnima – kaže. 

Novi projekt

Od samih početaka, Dječji vrtić “Mali kaj” je aktivni sudionik svih kulturnih, obrazovnih i zabavnih događanja u sredinama gdje ima poslovnice, a veliki trud ulaže i u promicanje i prenošenje na djecu svih tradicijskih vrijednosti lokalnih zajednica i običaja koji se prenose s koljena na koljeno. Iako vrlo uspješni, tu priči nije kraj. 

– Pred realizacijom je jedan projekt koji će biti jedinstven u zemlji. Prvi i jedini će ga provoditi Dječji vrtić “Mali kaj”, a to je logoterapijski pristup djeci. Dakle, radimo na dodatnom proširenju stručnog tima i verificiramo nove programe koji će biti realizirani u budućim godinama – otkrio je Biškup.  

Ravnateljica Vlasta Držić rekla je da njihov posao zapravo nije posao već životni poziv koji sa sobom nosi veliku radost, ali i odgovornost. 

– Usmjeravati djecu u njihovom rastu i razvoju na svim razinama je ono što nas čini motiviranima svakog dana. Uz velika ulaganja u materijalne uvjete, kontinuirano u prioritete stavljamo edukaciju svih odgojitelja i stručnih suradnika. Također, surađujemo s drugim vrtićima, privatnim i javnim, te pomažemo svojim iskustvom i znanjem, te se rado odazivamo na sve tribine, seminare i okrugle tribine – rekla je ravnateljica. 

Vrtićka pedagoginja Ana Koljanin rekla je da je 20 godina duga tradicija njihovo ishodište, visoka kvaliteta je polazište, a sretno dijete je njihov cilj. 

– Suvremenim programom i individualiziranim pristupom primjenjujemo načela, metode i djelatnosti koje će kod svakog djeteta rezultirati razvojno i poticajno na svim područjima njegove osobnosti. Naša je misija osposobljavati djecu za samostalan i odgovoran život i za poštivanje osnovnih ljudskih vrijednosti, suradnje, zajedništva i tolerancije – kazala je Koljanin. 

Cjelovit program 

Cijeli tim stručnjaka koji radi u vrtiću, dodaje pedagoginja, prati i osigurava kvalitetno funkcioniranje djeteta u skupini, otklanja teškoće i specifična ponašanja djeteta, savjetodavno pristupa roditeljima, izrađuje plan podrške u odgojnim postupcima te potiče razvoj govora i zdravlje djeteta. Uz to, osigurane su i raznolike aktivnosti za djecu. 

– Uz redoviti program, postoji i program ranog učenja engleskog jezika, sportski program, te program predškole. Dijete u vrtiću potičemo kreativno, intelektualno, fizički i društveno uz ravnotežu slobodne igre, igre na otvorenom i skupnih aktivnosti – dodala je Koljanin. 

Inače, u tijeku su upisi u vrtić u Novom Golubovcu, a primaju se djeca svih uzrasta, od jaslica do predškolaraca u dvije odvojene odgojne skupine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba