LASKAVO PRIZNANJE: Financial Times Međimursku županiju proglasio regijom budućnosti

Posavec: Nagrada nije krajnji cilj, već poticaj da županija bude još bolja, konkurentnija i privlačnija investitorima

Objavljeno: 17.03.2022. zagorjeinternational

Veliko priznanje stiglo je u Međimursku županiju. Naime, “Financial Times” županiju je istaknuo kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja stranim investitorima nudi europske standarde poslovanja, obrazovane i motivirane ljude te inovativnost i odgovornost. Radi se o prestižnoj nagradi koja se dodjeljuje u kategoriji regija s manje od milijun i pol stanovnika, a županu Matiji Posavcu uručena je na svečanosti u Cannesu.

U toj je kategoriji Međimurska županija, jedina iz Hrvatske, do sada tri puta rangirana u top deset regija u Europi. 

Samo poticaj 

Župan Posavec je naglasio da sama nagrada nije krajnji cilj već poticaj da županija bude još bolja, konkurentnija i privlačnija domaćim i stranim investitorima, ali i sredstvo kojim se županija ističe prilikom prezentacija gospodarskih zona, nastupa na sajmovima i drugim tržištima za privlačenje stranih investicija. 

– Da bi se došlo do pozicije male europske regije budućnosti bilo je potrebno mnogo truda, rada, učenja i projekata. Prije desetak godina započeli smo s revitalizacijom prostora bivše vojarne. Ulaganjem županijskih sredstava i uz pomoć europskog novca razvijao se Centar znanja unutar kojeg danas djeluju Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Međimursko veleučilište, Međimurska energetska agencija, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku jezgru. Zemljište koje je nekada bilo vojni poligon pretvoreno je u gospodarsku zonu u kojoj je osigurana sva potrebna infrastruktura za privlačenje investitora – istaknuo je župan.  

Ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović pojasnila je da su se u dosadašnjim prijavama ocjenjivali potencijal ključnih gospodarskih sektora i ulaganja, inicijative za promicanje ulaganja, poticaji za investicije, suradnja regionalnih agencija i stručnjaka u privlačenju ulaganja, korištenje digitalnih marketinških alata i usluge za investitore nakon ulaganja, pojasnila je, a ove godine su kriteriji bili prilagođeni vremenu u kojem se nagrada dodjeljuje pa se gledale prilagodbe poticaja za poduzetnike tijekom COVID-19 pandemije, uspješnost gospodarskih sektora regije koji imaju najveći potencijal za post-pandemijski oporavak gospodarstva, aktivnosti za investitore nakon ulaganja, ulaganja u poduzetničke zone, potporne i istraživačke institucije, korištenje digitalnih alata za privlačenje ulaganja, promocija održivih ulaganja i primjena ESG standarda u javnoj upravi.

– Ponosni smo što smo se u izazovnim vremenima na najbolji mogući način kao mala regija prilagodili i stvarali preduvjete za rast i razvoj postojećih poduzetnika te privlačenje novih investitora. Stručnjaci Javne ustanove REDEA u suradnji s Međimurskom županijom su ključan dio priče poticanja gospodarstva te privlačenja domaćih i stranih ulaganja. Radit ćemo i dalje predano na praćenju globalnih trendova i kreiranja poticajnog okruženja za rad i život u Međimurju – kazala je Polanec Marinović. 

Među najsnažnijima

Međimurska županija je među pet gospodarski najsnažnijih u Hrvatskoj, povećala je BDP u odnosu na prosjek BDP-a po glavi stanovnika Hrvatske, kod bruto dodane vrijednosti, najveći udio prerađivačke industrije s više od 35 posto ima upravo Međimurska županija, a stopa nezaposlenosti među najnižima je u Hrvatskoj. Također, kod udjela robnog izvoza u BDP-u, Međimurska županija je u samom vrhu izvozno orijentiranih županija. Ujedno, županija je povukla i najviše sredstava iz Europske unije po stanovniku, a vodeća je i po rastu povučenog novca u razdoblju od 2017. do 2020. godine te po udjelu povučenih sredstava u odnosu na ostale županije. 

– Međimurje se ima razloga ponositi produktivnošću naše radne snage, inovativnošću i upornošću poduzetnika, a najbolje potvrda tome su gospodarski pokazatelji. Unatoč ekonomskim krizama i pandemiji koronavirusa, međimursko gospodarstvo raste. Pri tome Međimurska županija nastoji biti maksimalno na usluzi građanima, što kroz brzinu i efikasnost izdavanja dozvola i potrebnih informacija, što kroz razne potpore i usluge koje pružamo zajedno s našim potpornim institucijama – zaključio je župan Posavec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba