VIROVITICA: Održana je 61. sjednica Izvršnog odbora zajednice županija

Župani raspravljali o financiranju županija, uvođenju eura, suradnji s Uredom EU parlamenta u RH,…

Objavljeno: 16.03.2022. zagorjeinternational

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici u utorak je održana 61. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj su, među ostalima, nazočili i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te varaždinski župan Anđelko Stričak. 

Među ostalim, na sjednici se raspravljalo o financiranju županija, uvođenju eura te nastavku suradnje s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a predstavnici Ministarstva financija su županima prezentirali i zakonske aktualnosti vezane uz transparentnost financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali i postupak uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. 

– Prilagodba će započeti 5. rujna i trajati do kraja 2022. godine, a za to vrijeme će cijene proizvoda biti izražene u dvojnoj valuti, što će zasigurno olakšati prijelaz iz kune u euro – istaknuo je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Razgovaralo se i o suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a osim aktualnih projekata, fokus ostaje na mladima s ciljem informiranja i obrazovanja o europskim politikama unutar kojih imaju priliku utjecati na svoje lokalne zajednice. 

– S obzirom na to da su županije osnivači brojnih škola i aktivno sudjeluju u stvaranju jednako dostupnog obrazovanja i poboljšavanju uvjeta obrazovanja, nastavak suradnje na ovim projektima je logičan izbor. Čvrsto vjerujemo u ‘bottom-up’ pristup jer znamo da prave promjene započinju onim malima, a utjecaj na lokalnu zajednicu ima odjeka na nacionalnoj, ali i europskoj razini – zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. 

Ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević prezentirao je daljnje aktivnosti u jačanju kapaciteta javne uprave, sukladno Sporazumu o suradnji kojeg su Hrvatska zajednica županija i Državna škola potpisali 2019. godine. Razvoj javne uprave temelji se na razmjeni najboljih praksi i iskustava dobrog upravljanja prema europskim standardima. Upravo zbog toga, iz Državne škole za javnu upravu ističu da je kvalitetna i učinkovita javna uprava iznimno važna za izgradnju konkurentnog tržišnog gospodarstva te jednostavnijeg i ekonomičnijeg poslovanja.

Sljedeća sjednica će se, na prijedlog istarskog župana Borisa Miletića, održati u Istarskoj županiji u svibnju.

Foto: KZŽ
Foto: Varaždinska županija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba