RURALNI RAZVOJ NA PRVOM MJESTU: Suradnja Konjščine i LAG PRIZAG-a kao put prema velikim promjenama

NAČELNICA KROK: Stvari se ne rješavaju preko noći. Trebamo istraživati, procijeniti što je najbolje za nas i onda reagirati

Objavljeno: 13.03.2022. Marta Čaržavec

Suradnja Općine Konjščina i Udruge Lokalna akcijska grupa “Prigorje – Zagorje” (LAG PRIZAG) koja s područja Krapinsko – zagorske županije pokriva tri jedinice lokalne samouprave, među kojima se, uz Budinšćinu i Hrašćinu, nalazi i općina Konjščina čija načelnica Anita Krok ističe izuzetno kvalitetnu suradnju s čelnicima općina i grada kroz spomenutu udrugu koja djeluje uvažavajući interese svojih članova. Valja napomenuti kako su u njenom sastavu i Varaždinska te Koprivničko – križevačka županija pa LAG pokriva ukupnu površinu od 510 kilometara kvadratnih na kojem živi 35.000 stanovnika.

Oplemenjeni trg

Općina Konjščina 2011. godine brojila je 3790 stanovnika, a 10 godina kasnije ta se brojka smanjila za 12,45 posto tako da Konjščina danas, od ukupnog zbroja “LAG-ovih stanovnika” broji njih 3318 koji će preko LAG-ovog natječaja uskoro dobiti oplemenjeni glavni trg, o čemu je više otkrila načelnica Krok.

– Suradnja s čelnicima općina i gradova je stvarno izuzetna. Ni u jednom momentu nisam osjetila da nema dogovora. Iz LAG-a je dobiveno financiranje opremanje spornog trga u Konjščini za koji mi još uvijek nismo dobili isplatu pa to očekujemo u doglednom vremenu. Kontrole su bile, a radovi su bili završeni prije nego sam došla na mjesto načelnica. S time da se ja baš ne bih, i da je bilo završeno u moje vrijeme, hvalila, obzirom da je bilo svega i svačega oko toga i mišljenje građana su vrlo oprečna. Ali moje je da radim i poštujem potpisane ugovore i obaveze. Bivša vlast je u tom momentu donijela određene procjene i odluke koje danas ne možemo mijenjati – objasnila je Krok i dodala koje je općinsko Vijeće donijelo i odluku o projektu opremanja sportskih terena.

Nadolazeći projekti

– Donijeta je odluka o nabavci tribina te se upravo pristupa javnoj nabavi za nabavu istih. Ove godine ćemo na LAG-ov natječaj prijaviti Dječji park u Konjščini što smatram veoma bitnim jer je to nešto što je stvarna potreba već dulje vrijeme. Park se nalazi uz vrtić, osnovnu školu i to je mjesto na kojem se djeca zadržavaju. Taj park treba lijepo izgledati jer ga koriste svi. Kroz mjesec, dva, kada izađe natječaj, kandidirat ćemo. Dokumentacija za sportske terene za nogomet i tenis je spremna, čekamo u visokom startu, a projektna dokumentacija za vatrogasni dom me dočekala tako da sada također čekamo prijavu. U dogovoru sa Županijom koja je osnivač škola, gotova je dokumentacija za sportsku dvoranu, ishođena je građevinska dozvola prije tri mjeseca i čekamo period da možemo aplicirati – najavila je načelnica Krok i dodala kako će se redovito prate LAG-ove edukacije i projekti koji se prvenstveno tiču ruralnog razvoja.

– Prijavili smo se i za sredstva za tehničku dokumentaciju za očuvanje eko sustava naših Bajera. Napravljen je prometni elaborat centra i dionica državnih cesta koje su nam sporne. Prošlog je mjeseca počelo ocrtavanje pješačkih prijelaza za koje su godinama postojali zahtjevi Općini i zahtjevi prošlih saziva- pojašnjava Krok i dodaje kako su započele radnje oko izrade projektno tehničke dokumentacije za brzu cestu prema Brezničkom Humu.

– Neki dan smo dobili odgovor na naše upite od nadležnog Ministarstva da je u procesu dobivanje lokacijske dozvole za D540, cestu kroz naš Jertovec koja je u katastrofalnom stanju te bi dozvola trebala biti ishođena do kraja ožujka 2022. Radujemo se toj rekonstrukciji jer je to cesta od bitnog utjecaja na gospodarski razvoj i dnevne migracije naših građana prema metropoli – najavila je načelnica Krok i istaknula:

Promisliti pa reagirati

– Konjščina postaje, i uvijek je bila, mjesto razvijanja industrije. Dnevno prolazi puno teretnih vozila i možda građani nekad misle ˝sad oni tu voze, uništavaju cestu˝, da, ali svi dolaze da nešto rade, a nama paše da investitori dolaze, to je ono što nam je bitno – investitori gospodarske zone – poručila je.

– Ono što mještane očekuje poboljšanje je života, no stvari se ne rješavaju preko noći. Trebamo istraživati, vidjeti druge primjere, procijeniti što je najbolje za nas i onda reagirati, a to se ne može dogoditi u roku dva tjedna – poručila je za kraj načelnica Konjščine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba