U KRAPINI RASTE NAJLJEPŠI 'VRTEK' U RH: Dječji vrtić “Sunčica” odnio pobjedu na tradicionalnoj dodjeli nagrada "Najljepši školski vrtovi"

Glavna vrtlarica Čiček – Vorih: Težimo ekološkoj samoodrživosti koja će biti prioritetna u nadolazećem razdoblju, najmlađu generaciju vraćamo prirodi

Objavljeno: 11.03.2022. Marta Čaržavec

Krapinski dječji vrtić “Sunčica” smješten iznad grada Krapine uvelike se razlikuje od drugih vrtića, a u petak je u HRT-ovom televizijskom studiju “Anton Marti” odnio pobjedu na tradicionalnoj dodjeli nagrada u sklopu ekološko – obrazovnog projekta “Najljepši školski vrtovi”. Natječaj je raspisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom.

Jedinstvena praksa

Dječji vrtić “Sunčica” privatni je vrtić koji svojom praksom oblikuje jedinstveni predškolski odgoj učeći djecu o prirodnim vrijednostima, o autohtonim sortama biljaka, o zelenom i ekološki najprihvatljivijem. Posebnost vrtića je pružanje mogućnosti neometanog druženja s prirodnim materijalima u tradicijskom, vrtićkom vrtu koji obiluje stotinama vrsta biljaka – od paprati i mahovine nađene u prolazu do nohe i bijelog kukuruza. Neprocjenjivo bogatstvo koje se nalazi u mirnijem dijelu grada Krapine pruža ugodu svih osjetila pa i ne čudi da je ova nagrada stigla baš u ruke zagorskog vrteka. Jasna Čiček Vorih, vlasnica i glavna vrtlarica, podijelila je s nama iskustvo s dodjele, ali i najavila nove aktivnosti.

– Ova nagrada znači da je na nacionalnoj razini prepoznat rad i zalaganje u očuvanju zagorskog tradicijskog vrta kao zaštićene kulturne baštine iz ovog podneblja. Ujedno znači i društvenu odgovornost da najmlađu generaciju vratimo prirodi, učimo ih tradiciji i ekološkoj samoodrživosti kako bi u godinama koje slijede ponijeli teret klimatskih promjena – rekla je Čiček – Vorih.

Budući planovi

– Usporedno, ove godine započeli smo s projektom “Vrtić u šumi, šuma u vrtiću” koji je osvojio prvo mjesto u Krapinsko – zagorskoj županiji čiji projekt su ocjenjivali dječji načelnici/ce i gradonačelnici/ ce, čiji cilj je, na tragu uvođenje šumske pedagogije, stvoriti kontrolirano šumsko okruženje prilagođeno djeci predškolske dobi i produljenom boravku na otvorenom prostoru – dodala je i najavila:

– Osim vanjskog prostora , namjeravamo urediti unutarnji prostor na način da šumu u vrtiću prikažemo kroz vertikalne šumske vrtove. Osim što zelenilo stvara povoljnu mikro – klimu u unutrašnjem prostoru, djeluje umirujuće i neutralizira štetne tvari iz prostora, djeca uče kako izrađivati  šumske “kokedame” od paprati i mahovine i kako brinuti o njima. Pri tome uvijek vodimo računa da upotrebljavamo i recikliramo ekološki prihvatljiv  material pa ćemo za šumski viseći vrt upotrijebiti glinu, humus, mahovinu, paprat, češer, koru drveta iz čega ćemo izrađivati sve elemente. Nadalje, tim projektom bilo bi obuhvaćeno i “ozelenjavanje” fasade vrtićke zgrade uz pomoć bršljana i lozica. Cilj je, osim estetskog efekta, ublažiti   nepovoljne učinke klimatskog zagrijavanja,  s obzirom da ovakva vrsta fasade hladi po ljeti, a grije po zimi. Time težimo ekološkoj samoodrživosti koja će biti prioritetna u nadolazećem razdoblju. Djeci ovim primjerima iz vrtićkog okruženja u kojem odrastaju želimo pokazati kako živjeti u prirodi i u skladu sa prirodom, te proučavajući prirodne zakonitosti kroz aktivnosti prilagođene njihovoj dobi,  u budućnosti će moći savladati sva iskušenja klimatskih i energetskih promjena. Jer djeca uče kroz ono što vide. Izreka kaže ne brinite se što vas ne slušaju, brinite se što vas gledaju. Način kako se mi odrasli ponašamo prema prirodi i prirodnim resursima, jednog dana će preuzeti i oni – poručila je za kraj glavna vrtlarica, s kojom je na dodjeli nagrada bio i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Snimka svečane dodjele nagrada možete pogledati 20. ožujka na HTV-u 2 u 14.30 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba