EU OZNAKA ZA ZAGORSKE ŠTRUKLJE I BAGREMOV MED: Vrijeme je da zagorski zaštićeni proizvodi preplave jelovnike i police trgovina, a da Zagorje postane gastro destinacija

˝Te proizvode ne može oteti ni konkurencija, niti netko tko proizvodi plagijate i to je vrijedna stvar za naše buduće naraštaje˝

Objavljeno: 08.03.2022. Marta Čaržavec

Danas je, u organizaciji Krapinsko – zagorske županije, u Villi Zelenjak – Ventek održana konferencija za medije povodom dobivene europske zaštićene oznake izvornosti za ˝Zagorski bagremov med˝ i europske zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za ˝Zagorske štrukle˝/ ˝Zagorske štruklje˝. Prve aktivnosti ka navedenom cilju započete su 2016. godine, a 2018. godine predani su zahtjevi. Zaštitom ova dva proizvoda RH ima ukupno 35 zaštićenih proizvoda, od kojih su četiri s područja Zagorja, što u ukupnom udjelu zauzima 11,5 posto.

Nevjerojatan uspjeh

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je naglasio kako je veliki gušt i zadovoljstvo konferenciju održati baš u Villi Zelenjak na koju je Županija izuzetno ponosna, budući da se tamo nalazi i spomenik Lijepoj našoj.

– To je nevjerojatan uspjeh i zbog toga velika čestitka i zahvala Udruzi “Tradicija Zagorja” i našem Savezu pčelarskih udruga KZŽ koji su odradili ključni, stručni dio uz podršku našeg odjela za gospodarstvo i poljoprivredu. Možemo reći da smo stvarno jedina europska regija koja ima kompletno zaštićeni meni. Glavno jelo – purica s mlincima, za desert – štrukli i zagorski med koji kombiniramo na različite načine. Mi ćemo to sigurno znati iskoristiti u turističkoj ponudi Zagorja. KZŽ će još izdašnije sufinancirati sve programe i projekte koji su vezani za ova četiri zaštićena proizvoda – rekao je Kolar i dodao kako će se naredne promotivne aktivnosti realizirati kako bi proizvodi postali europski poznati i priznati.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić pohvalila je predstavnike Udruge “Tradicija Zagorja” za izniman trud, znanje i odvojeno vrijeme kako bi se zaštite proizvoda uopće realizirale.

– Ono što je nama bitno jest da su se u postupku zaštite dva proizvođača odlučila prijeći na nacionalnu oznaku – radi se o tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine i Villi Zelenjak – Ventek, a oni od ponedjeljka mogu koristiti i europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla za svoje štruklje. Što se tiče zagorskog bagremovog meda, na svima je nama da na certifikaciju potaknemo pčelare koji će se odlučiti da po određenoj specifikaciji na tržište stavljaju bagremov med. Naravno, oni puno ovise i o vremenskim uvjetima koji im u posljednje vrijeme nisu bili naklonjeni, ali vjerujemo da će ove godine na tržištu biti više zagorskog bagremovog meda nego zadnjih godina – rekla je Mihovilić i spomenula četiri certificirana proizvođača mesa zagorskog purana.

Potpore

– U tom dijelu podupiremo naše OPG-ovce da idu u uzgoj purana. Prošle godine imali smo 9500 purica koje su stavljene na tržište, a upravo je u tijeku natječaj za uzgoj zagorskog purana pa pozivam uzgajivače da se prijave za potpore koje iznose 50 kuna po novoizvaljenom puriću. A kada govorimo o proizvođačima zagorskih mlinaca, imamo šest certificiranih proizvođača na našem području te smo također otvorili natječaj kojim podupiremo da svoju proizvodnju obogate. U protekle dvije godine osigurali smo 660 tisuća kuna koje su dodijeljene tim proizvođačima kako bi bili što prisutniji na tržištu. Svima njima zahvaljujemo što su se certificirali, pozivamo i ostale da to učine – zaključila je Mihovilić.

Zaštićeni ˝biseri˝

Ispred Saveza pčelarskih udruga KZŽ, okupljenima se obratio donedavni predsjednik i sadašnji potpredsjednik Zdravko Bedeniković koji je i vodio cijeli proces. Istaknuo je kako se uložen trud nakon pet godina itekako isplatio čemu je dokaz europska oznaka. 

– Zagorski bagremov med drugačijih je karakteristika od ostalih na teritoriju Hrvatske čemu nam služi veliki postotak bagremove šume. Nadam se da će nam vremenske prilike biti puno bolje u budućnosti i dati ozbiljnije količine meda. Svima će nam trebati podrška u promociji, ovo priznanje je tek prvi korak. Predstoji nam edukacija, obrada tržišta i slično – rekao je i zahvalio svim sudionicima u procesu, kolegama, a posebno KZŽ.

Postupak zaštite zagorskih štrukli pokrenula je Udruga za zaštitu i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda ˝Tradicija Zagorja˝ ispred koje se obratio njen predsjednik Matija Gulija istaknuvši, kao i Bedeniković, da dugogodišnji trud ima smisla jer je ovo jedini način na koji se zagorski proizvodi mogu zaštiti i ostaviti u nasljeđe.

– Te proizvode ne može oteti ni konkurencija, niti netko tko proizvodi plagijate i to je vrlo vrijedna stvar za buduće naraštaje. Temelje smo udarili 2012. kada smo osnovali Udrugu i krenuli s radom. Drago mi je da već sada imamo proizvođače koji su u stanju proizvesti proizvod po specifikaciji, koji su ga u stanju plasirati na hrvatsko tržište, ali ga i izvoziti. To su proizvodi koji imaju svoju snagu i prepoznatljivost, ostaje nam ulaganje u marketing pogotovo u ovim izazovnim vremenima kada su ručno dobiveni proizvodi sve više na cijeni– rekao je Gulija i zahvalio svima koji su pridonijeli radu Udruge.

Brending

Certificiran proizvođač ZMH Horvat, ispred kojeg se obratila Ivana Horvat, prvi je i jedini certificirani proizvođač smrznutih zagorskih štrukli koji se, uz pomoć distribucije koju tvrtka odrađuje, mogu pronaći na policama diljem Hrvatske, ali i u Srbiji i Sloveniji.

– Nadamo se da će ovaj certifikat pridonijeti u prepoznatljivosti drugih zemalja koje će u njima uživati kao i mi jer znamo da su odlični. Nadam se da će i ugostiteljski objekti u Hrvatskoj na svoj jelovnik staviti naše proizvode kako bi time doprinijeli prepoznatljivosti – poručila je Horvat.

Današnja domaćica, Dora Greblički obratila ispred Ville Zelenjak i iskazala zadovoljstvo što restoran u svojoj ponudi ima zaštićene štrukle i mlince, a kako ističe, prepoznat je turistički značaj zaštite autohtonih proizvoda.

– U objektu smo uredili i mali ˝show cooking room˝ zvan ˝Štruklionica˝ za prezentacije zagorskih štrukli i zagorskih mlinaca te za radionice za one koji žele naučiti izradu istih – rekla je Greblički i dodala kako je svima zadatak što bolja prezentacija proizvoda i brendiranje Zagorja kao gastro destinacije.

Za kraj, Josipa Antolić koja već 26 godina radi u Vili Zelenjak i otkrila nam je recept za idealne zagorske štruklje:

– Za tijesto je potrebno oštro i glatko brašno, sol, jaja, ulje i mlaka voda. Tijesto izrađujemo dok ne bude glatko, puštamo ga pola sata da se odmara, a nakon toga ga stavljamo na stol, pobrašnimo, pouljimo i vučemo. Bit je u izradi tijesta, ne smije biti ni pretvrdo ni premeko, treba pogoditi strukturu da se može lijepo razvlačiti. To dođe s praksom. U nadjev pak idu domaći sir i vrhnje, jaja i sol. Peku se oko 25 minuta na 200 stupnjeva, a kad se ispeku, trebaju biti hrskavi, imati lijepu boju. Ovi zaštićeni štruklji su tako pečeni, međutim, mi nudimo i zapečene s vrhnjem, s vrganjima, sa šumskim voćem, kuhane u juhi, slatke s grožđicama, zapravo sve prema afinitetu gosta. U svakom slučaju uvijek su i rado traženi, svakodnevno ih radimo, uvijek su friški – otkrila je Antolić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba