AKCIJA “I TEBE SE TIČE” STIGLA I U ZABOK: Zabrinjavajuće – u KZŽ su prošle godine ubijene dvije žene, godinu prije još jedna

“Cilj nam je da imamo najmanje nasilja nad ženama u Hrvatskoj, ova akcija je dobar početak”

Objavljeno: 16.02.2022. zagorjeinternational

Akcija “I tebe se tiče”, koja je nastala na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak” i uz podršku Krapinsko – zagorske županije, ove je srijede stigla i u Grad Zabok. 

Zamjenica župana Jasna Petek tom je prilikom istaknula kako je glavni cilj ove akcije jačanje senzibiliteta i osviještenosti građana o prisutnosti nasilja nad ženama, ali i obiteljskog nasilja općenito, a spomenula je i neke važne brojke.

– Svakih 15 minuta jedna žena u Republici Hrvatskoj doživi nasilje. Prošle je godine u državi ubijeno 14 žena, a u prvih 40 dana ove godine tri. U Krapinsko – zagorskoj županiji prošle godine ubijene su dvije žene, a godinu prije jedna. To samo govori u prilog činjenici da je nasilje u porastu, posebno u ovim pandemijskim godinama, godišnji porast obiteljskog nasilja je 30 posto i radi se o nasilju koje ima karakteristike dugotrajnog nasilja, a povećane su prijave kod žena treće životne dobi. Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono se događa u našem susjedstvu, u našoj obitelji i od njega ne smijemo okretati glavu. Poruke na tablama koje selimo iz grada u grad informiraju, educiraju, zaprepašćuju, ali i motiviraju te pružaju podršku žrtvama obiteljskog nasilja – kazala je  Petek.

Župan Kolar naglasio je da je nastavak ove akcije u Zaboku samo dokaz upornosti u onome što je najavljeno, a to je da će ova izložba proći sve gradove i općine Krapinsko-zagorske županije.

– Poruka je da je svaki oblik nasilja za nas neprihvatljiv, a ovdje govorimo o nasilju nad ženama, i poruka je da će svaki onaj tko počini nasilje nad ženom, bez obzira na to tko je, biti kažnjen i da je to društveno neprihvatljivo ponašanje. Cilj nam je da imamo najmanje nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj, ali isto tako šaljemo poruku da nismo naivni, da znamo da neće samo ova akcija biti dovoljna da dođemo do tog cilja, no ona je dobar početak da što više naših sugrađanki i sugrađana upoznamo s ovim problemom jer se to tiče i nas – zaključio je župan. 

Akciju je podržao i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba