Veleposlanik Kraljevine Španjolske impresioniran gospodarskim i prosvjetnim podacima Varaždinske županije

˝Budućnost suradnje vidimo u projektima vezanim za obrazovanje˝

Objavljeno: 16.02.2022. zagorjeinternational

Varaždinsku županiju je u utorak posjetio NJ.E. Alonso Dezcallar Mazarredo, veleposlanik Kraljevine Španjolske, za kojeg je varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima priredio prijem u Županijskoj palači. Prijemu su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović te njegova zamjenica Larisa Križan Breljak.

Župan Stričak je veleposlanika informirao o projektima koje provodi Varaždinska županija na području obrazovanja, poljoprivrede, turizma i gospodarstva, ali ga je upoznao i s bogatom poviješću Varaždinske županije.

Budućnost suradnje

 – Varaždinska županija, kao što je poznato, smještena je na sjeveru Hrvatske, površinom je jedna od manjih, ali zato među najgušće naseljenim županijama. Karakterizira ju blizina Austrije i Mađarske te Slovenije s kojom i graniči. Industrijski smo najrazvijenija županija, a nezaposlenost nam je svega 2,7 posto i najniža je u državi. Već sada surađujemo sa španjolskim regijama putem Eurodyssey programa, a do sada je preko ovog programa u Varaždinskoj županiji boravilo 15 mladih Španjolaca. Osim toga, prošloga tjedna posjetili su nas učenici u okviru projekta ERASMUS + Druge gimnazije Varaždin koji između ostaloga dolaze i iz Španjolske. Upravo u ovakvim projektima vidimo budućnost suradnje – naglasio je župan Stričak.

Veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Alonso Dezcallar Mazarredo zahvalio se županu na srdačnoj dobrodošlici te naglasio kako su Španjolska i Hrvatska prijateljske zemlje koje imaju mnogo prostora za suradnju.

Impresivni podaci

– Kraljevina Španjolska i Republika Hrvatska imaju odličnu suradnju, a upravo ove godine obilježavamo i 30. obljetnicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Zahvaljujem županu i njegovim suradnicima na ovome prijemu na kojemu sam imao prilike čuti mnogo zanimljivih podataka o Varaždinskoj županiji.  Grad Varaždin i Varaždinsku županiju posjetio sam više puta te mi je veliko zadovoljstvo da sam danas imao prilike čuti impresivne podatke s područja gospodarstva i obrazovanja u Županiji. Ističem i izvrsnu suradnju Veleposlanstva Španjolske i Glazbene škole u Varaždinu koja je omogućila održavanje nekoliko izdanja božićnih koncerata, a ove godine i snimanje CD-a sa španjolskim i latinoameričkim božićnim pjesmama – rekao je NJ.E. Mazarredo te je izrazio podršku Hrvatskoj pri ulasku u Schengen.

Nakon prijema u Županijskoj palači, veleposlanik je u društvu domaćina posjetio Glazbenu školu u Varaždinu gdje ga je ravnatelj škole Davor Matačić upoznao s poviješću škole, međunarodnim programima u kojima sudjeluju, a prisustvovao je i kratkom koncertu kojeg su priredili učenici Glazbene škole na gitarama, Nela Grđan, David Golenja, Laura Herak pod mentorstvom profesora Morena Vincekovića, dok je pjevala Marija Magdalena Kočila, sopran pod mentorstvom Blanke Tkalčić, u klavirskoj pratnji mentora Danijela Ota. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter