NEMA ŠALE: Vojni sud u Sibiru osudio 16-godišnjaka na pet godina zatvora

U popularnoj igri Minecraft planirao uništenje službe sigurnosti Ruske Federacije

Objavljeno: 15.02.2022. zagorjeinternational

Šesnaestogodišnjeg Nikitu Uvarova Vojni je sud u Sibiru osudio na pet godina zatvora pod optužbom za “obuku za terorističke aktivnosti”, piše britanski Guardian, a prenosi Nova.rs.

Uvarov je osuđen na pet godina zbog navodnog planiranja uništavanja virtualne službe sigurnosti u igrici Minecraft. Da bi stvar bila još gora, Uvarov je s još dvoje tinejdžera priveden u ljeto 2020. jer su na zgradu FSB–a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije) lijepili letke podrške moskovskom matematičaru i aktivistima kojima se sudi za vandalizam. Policija je ordinirala i tada im zaplijenila mobilne telefone gdje su, između ostaloga, pronašli brifing akcije za dizanje zgrade FSB–a u zrak u spomenutoj igrici.

Kako tvrde istražitelji, osuđeni su radili i improvizirane eksplozivne naprave i vježbali detonaciju u napuštenim zgradama, a prvo su bili optuženi za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji. Te su optužbe odbačene zbog nedostatka dokaza, a Uvarov je na suđenju izjavio da se ne planira uništavanje virtualne službe, već o pritiscima vlasti. Kazao je i da nije kriv i dodao da će kaznu odslužiti kako spada.

– Posljednji put želim reći sudu: ja nisam terorist – zaključio je osuđeni Uvarov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba