Još nije kasno

Projekt “Aktivni i nakon 65-e!” se bliži kraju – iskoristite priliku i uključite se!

Objavljeno: 12.02.2022. JJ

Uključenost u život zajednice i socijalizacija temeljne su odrednice socijalno osviještenog projekta Općine Radoboj “Aktivni i nakon 65-e!”, koji se provodi proteklih godinu dana. Projekt je namijenjen mještanima općine Radoboj s navršenih 65 i više godina, ali i svim drugim starijim osobama koje žele obogatiti svoju svakodnevicu.
Općina Radoboj, u svojstvu nositelja, projekt provodi s partnerima, Centrom za socijalnu skrb Krapina, Gradskim društvom Crvenog križa Krapina te Muzejem Radboa iz Radoboja. Provedba projekta završava ove godine, točnije, 21. srpnja, ali bez obzira na to što se razdoblje provedbe bliži kraju, polaznike, ali i sve one koji se još nisu, a žele se uključiti u projekt, očekuje čitav niz zabavnih i edukativnih aktivnosti, kažu iz Općine.
Vrijednost projekta je 1.476.024,37 kuna i u potpunosti se financira iz Europskog socijalnog fonda.
Sve aktivnosti usmjerene su na smijeh, druženje i razbibrigu, a u prvi plan stavljaju se potrebe i želje polaznika. Sukladno tome, izrađuje se mjesečni raspored aktivnosti, gdje polaznici mogu doznati informacije o predviđenim radionicama i terminima održavanja pojedine radionice.
Svaki tjedan polaznici imaju na raspolaganju određene aktivnosti u koje se mogu uključiti. Redovan program radionica čine kreativna, kulinarska i sportsko – rekreativna radionica, koje se odvijaju u kontinuitetu. Program kreativnih radionica prilagođava se željama polaznika, ali i razdoblju u godini, pa se tako za vrijeme blagdana, primjerice, radi na rukotvorinama s blagdanskim motivima. Omiljena aktivnost polaznika je izrada memorabilija od ukrasnih perlica s motivima anđela, raspela, zvijezdi, ali i izrada ogrlica i narukvica. Dobroj atmosferi na kreativnim radionicama pridonosi fina slastica ili jelo pripremljeno u okviru kulinarskih radionica, koje se organiziraju u sklopu kreativnih radionica. Sportsko – rekreativne radionice odvijaju se sukladno rasporedu i programu stručnog voditelja, a glavne aktivnosti su učenje tehnike nordijskog hodanja, kao i izvođenje vježbi snage i ravnoteže, u svrhu poboljšanja koordinacije.
Nastavno na to, jednom mjesečno u suradnji s patronažnom sestrom, organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.
Vrijedno je istaknuti da se za polaznike organiziraju i informatičke radionice, a interes polaznika za svladavanjem osnovnih vještina korištenja tableta i laptopa, dokaz je da nikad nije kasno učiti nešto novo, ističu u Općini Radoboj. Uz sve navedeno, polaznici na raspolaganju imaju i organizirani besplatni odlazak na kupanje u Vodeni park Aquae Vivae u Krapinske toplice te koriste usluge frizera i fizioterapeuta. Kulturnu komponentu projekta čine odlasci, s osiguranim prijevozom, na kino i kazališne projekcije filmova i predstava po izboru.

POLAZNICI PRISUSTVOVALI VIDEOKONFERENCIJI
Moderno doba iziskuje suvremene načine komunikacije, a da se navedeno približi polaznicima, organizirana je treća po redu videokonferencija, koju je sačinjavao bogat program predavanja i rasprava o nizu zanimljivih tema, s naglaskom na smijeh i aromaterapiju, ali i ozbiljnije teme vezane uz stres prouzrokovan starenjem. Program videokonferencije sačinjavala su predavanja na temu “Smijeh kao lijek”, koje je održala Gordana Kamenečki, mr. spec. kliničke psihologije, zatim “Uspješan i aktivan život i starenje”, koje je održao fizioterapeut Zdravko Maček, “Utjecaj stresa na tjelesno zdravlje”, održano od strane psihijatra Križe Katinića te završno predavanje “Aromaterapijom do zdravog dišnog sustava”, koje je održao poznati aromaterapeut Saša Radulović.

JEDNODNEVNI SEMINAR NA TEMU GERONTOLOGIJE
U svrhu ostvarenja krajnjeg cilja projekta, pružanja doprinosa povećanju kvalitete života osoba treće životne dobi kroz socijalizaciju i poticanja šire javnosti s ciljem stvaranja okruženja koje će imati istaknuti senzibilitet i razumijevanje potreba starijih osoba, organizirana je druga po redu jednodnevna edukacija za profesionalce koji rade u sustavu društvene skrbi. Edukaciji su nazočili djelatnici partnera Općine na projektu – Centra za socijalnu skrb Krapina te Gradskog društva Crvenog križa Krapina, ali i ostalih institucija koje pružaju socijalne usluge starijim građanima.
Program edukacije pripremili su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na čelu s Voditeljem Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Brankom Kolarićem, a uključivao je sljedeće teme i predavače: “Desetljeće zdravog starenja 2021. – 2030.” – prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., “Pravilna prehrana osoba starije životne dobi” – Manuela Maltarić, mag. nutr., “Usamljenost u starijoj životnoj dobi” – Maja Miloš, mag. soc., univ. mag. sanit. publ., “Primjena programa četiri stupnja gerijatrijske zdravstvene njege sa sestrinskom dokumentacijom u domovima za starije osobe” – Dalma Sajko, dipl. med. techn., “Analiza strukture korisnika domova za starije prema kategorijskom postupniku četiri stupnja gerijatrijske zdravstvene njege” – Karmen Arnaut, mag. med. techn., “Epidemija COVID-19 u osoba starije životne dobi”  – Tanja Ćorić, dr. med.

U nastavku provedbe projekta, polaznike očekuju novi izleti, zanimljiva predavanja i radionice te niz ostalih aktivnosti kojima se na temelju druženja i socijalizacije, nastoji ukazati na njihovu ulogu i važnost u životu zajednice.
– Zadovoljstvo polaznika sudjelovanjem u brojnim aktivnostima koje se organiziraju za njihovu zabavu i rekreaciju, rezultat je dobre suradnje projektnih partnera i svih ostalih dionika uključenih u projektne aktivnosti. U iznimno teškim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa COVID-19, provedba projekta ne bi bila moguća bez kvalitetne organizacije, suradnje, razumijevanja i solidarnosti među istima – kažu iz Općine Radoboj, koja je za odvijanje radionica namijenila prostor zgrade radobojskog Vatrogasnog doma, gdje se za tu namjenu posebno uredio i opremio prostor u prizemlju zgrade. Sukladno preporukama, prostor održavanja radionica redovito se provjetrava, a nakon svake radionice vrši se dezinfekcija radnih površina i toaleta. Sve radionice i dostupne usluge su besplatne. Za korištenje dostupnih usluga i predbilježbu na radionice, svi zainteresirani mogu kontaktirati voditelja dnevnih aktivnosti projekta Alena Strahineca, na broj 099/346-9009, a ostale informacije o projektu dostupne su na internetskoj stranici Općine Radoboj www.radoboj.hr i na društvenim mrežama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba