Župan Stričak priredio prijem za umirovljenog pukovnika HV-a Danijela Borovića, koji je preletom 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG

“Ovo je prvi puta u 30 godina da sam primljen u Županijskoj palači i na tome najljepše zahvaljujem županu Anđelku Stričaku“

Objavljeno: 12.02.2022. zagorjeinternational

Varaždinski župan Anđelko Stričak priredio je u Županijskoj palači prijem za umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića, koji je prije trideset godina, preletom u veljači 1992., iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG.

Prijemu je nazočila i obitelj Danijela Borovića, supruga Snježana i sin Vanja, kao i načelnik Gornjeg Kneginca, ujedno i županijski vijećnik Goran Kaniški, zatim županijski vijećnik, brigadni general Željo Dvekar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek.

Župan Stričak je naglasio kako se cijela Hrvatska, a napose Varaždinska županija, moraju ponositi ovim hrabrim i  domoljubnim činom Danijela Borovića.

– Čestitam umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske Danijelu Boroviću, nekadašnjem ratnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na dobivenom odličju “Red kneza Domagoja s ogrlicom” od strane predsjednika Republike Hrvatske. To odličje mu služi kao ponos, a u isto vrijeme kao zahvala za sve ono što je učinio za vrijeme Domovinskog rata. Naime, prelet borbenim zrakoplovom iz neprijateljske vojske, odnosno vojne baze Željava za Pulu je svakako čin vrijedan divljenja i poštovanja- rekao je župan.

Borović je zahvalio županu na prijemu, naglasivši kako je župan Anđelko Stričak prvi župan koji ga je primio te mu čestitao na herojskom podvigu.

– Nikada do sada nisam bio pozivan niti na svečane sjednice Gradskog vijeća niti na svečane sjednice Županijske skupštine, a niti  me bilo tko od lokalnih dužnosnika ikada pozvao u ovih trideset godina da popričamo o mojem preletu MIG-om. No, to nije bitno, osobno bih volio da se više cijeni i priča o ulozi branitelja s područja Varaždinske županije u obrambenom Domovinskome ratu. Jer doprinos Varaždinaca u oslobađanju Hrvatske je nemjerljiv – rekao je umirovljeni pukovnik Danijel Borović.

Podsjetimo, pripreme za prelet pilota Borovića trajale su mjesecima. Sam let prošao je dramatično i sve što je moglo, od početka je krenulo naopako. Zakompliciralo se vremenski, kasnilo je polijetanje, a u Pulu je Danijel Borović sletio na zadnjim kapima goriva i uz samo nekoliko svjetala uzduž devastirane piste. 

Danijel Borović je za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Umirovljen je 2003. godine, na osobni zahtjev.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter