Načelnik Rajko Solar (Reformisti) nakon 16 je godina HDZ-ove vlasti, preuzeo upravljanje općinom Jalžabet

“Unatoč lošem stanju koje nas je zateklo, povećali smo proračun za 3,2 mil. kuna – prioritet su nam transparentnost, razvoj gospodarstva i zadržavanje mladih”

Objavljeno: 10.02.2022. Marta Čaržavec

Na pola puta između Varaždina i Ludbrega smjestila se općina Jalžabet, sa svojih osam naselja i poduzetničkom zonom. Njena najveća vrijednost, što rado ističe i načelnik Rajko Solar (Narodna stranka – Reformisti), njeni su žitelji – radišni ljudi, marljivi poljoprivrednici, a tu su i brojne udruge.

No, kako ističe Solar, koji je nakon 16 godina vladavine HDZ-a svojim programom zadobio povjerenje građana i odlučio preokrenuti funkcioniranje općine u vidu gospodarstva, poduzetništva i infrastrukture, zadržavanja mladih na području općine, ali i proširivanja suradnje – došlo je vrijeme za promjene. I upravo su to teme o kojima smo razgovarali s načelnikom Solarom, koji je u vrlo kratkom vremenu, preuzevši općinsko kormilo, strateški pristupio reorganizaciji načina funkcioniranja Općine.

Na pitanje o zatečenom stanju prilikom dolaska na mjesto načelnika, Solar kaže kako je, kao opozijski vijećnik, bio svjestan svih minusa, od kojih je najveći onaj u administrativnom dijelu, pa dodaje da riječi ovlaštenog revizora najbolje opisuju stanje koje ga je kao načelnika dočekalo. “U više od 20 godina iskustva, takvo stanje još nije viđeno”, kazao je revizor, ističe načelnik.

– Nakon 16 godina, došlo je vrijeme za promjene u Jalžabetu. Nažalost, obistinile su sve negativne sumnje i ono čega smo bili svjesni svih godina kao vijećnici u opoziciji. Revizija koju smo obavili, potvrdila je najgore o poslovanju Općine. Najveći problem bio je administrativni nered. Dočekalo me preko milijun kuna raznih potraživanja za, primjerice, komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor, kao i ostala potraživanja. Metode su to kojima su se ovih godina dobivali glasovi. Nikada nije bio napravljen odgovarajući popis imovine, imovina se popisivala na način “isprintaj što je u računalu i potpiši”, stoga smo napravili izvanredni popis imovine i naručili registar imovine – rekao nam je Solar i dodao kako je jedina opcija bila – krenuti od nule. Inače, izvještaj revizije je javno dostupan i svatko ga može pročitati na internetskim stranicama općine.

Demografske mjere

Transparentnost je, kaže Solar, sada jedan od prioriteta, a to je i isticao u svojoj predizbornoj kampanji. Dokaz je, dodaje, nova internetska stranica, nova stranica na platformi Facebook, jedinstvene mail adrese te aplikacija otvorenog proračuna.
– Transparentnost smatram izrazito bitnom jer mislim da građani zaslužuju znati kako se njihov novac troši i u što se ulaže. Sve navedeno je napravljeno kako bi načelnik, pročelnik i komunalni odjel bili pristupačniji našim sugrađanima, a što je svih ovih godina bila nemoguća misija. Uz navedeno, napokon imamo aplikaciju za otvoreni proračun, koja pruža uvid u sve isplate proračunskog novca od 1. siječnja ove godine – kaže Solar, koji je za 2022. godinu povećao proračun Općine, što je u opoziciji izazvalo negodovanje. Naime, proračun za 2021. godinu iznosio je 15,8 milijuna kuna, dok je proračun za 2022. godinu težak 19 milijuna kuna, što je osjetno povećanje, koje sa sobom donosi velike promjene.

– Gledajte, na opoziciji je da se buni. Oni su zapravo svih ovih godinama vlasti mogli riješiti sve što su god zamislili. Bilo je tada puno novca, rasprodala se zemlja, ali problemi su ostali tu. Nitko ne osporava da se nije radilo, radilo se, ali ne s vizijom, nije bilo plana. Kada ideš istim putem, uvijek ćeš stići na isto mjesto. Kad imaš iste metode, uvijek ćeš postići isti cilj. Nitko s pozicije opozicije u Jalžabetu nema pravo reći: “Mi bi ovako, mi znamo bolje.” Imali ste priliku 16 godina, napravili ste što ste napravili, sada pustite nas da mi radimo kako smatramo da će biti najbolje – komentirao je Solar i izdvojio najveća dosadašnja ulaganja i najvrednije projekte na području općine.

– Svakako bih izdvojio modernizaciju cesta u Jalžabetu, za koju smo preko Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova dobili 300.000 kuna. Tu je i sanacija klizišta, za koju je dobiveno 200.000 kuna od Hrvatskih voda, zatim projekt za razvoj predškolske dobi, za koji je od Središnjeg ureda za demografiju i mlade dobiveno 220.000 kuna. Od ostalih projekata, moram izdvojiti zamjenu krovišta na društvenom domu u Leštakovcu u vrijednosti nešto više od 300.000 kuna, zatim zamjena rasvjete učinkovitijom LED rasvjetom u vrijednosti 230.000 kuna, kao i sanacija cesta, za što su radovi iznosili 300.000 kuna. Odradili smo i elektrifikaciju prepumpnih stanica javne odvodnje u vrijednosti 260.000 kuna – rekao je Solar i najavio projekte koji čekaju realizaciju, ističući kako ih ima puno, ali da su želje jedno, a mogućnosti drugo.

– U prvom mjesecu ove godine prijavili smo se ili su u tijeku prijave na natječaje za sanaciju crkve u Jalžabetu i Jakopovcu od strane Ministarstva kulture, zatim rekonstrukcija teniskih terena od strane Ministarstva turizma i sporta te modernizacija cesta po natječaju Ministarstva regionalnog razvoja. Uz navedeno, imamo gotov projekt za izgradnju multifunkcionalnog igrališta koji ćemo realizirati uz pomoć LAG-a “Izvor”, a svakako treba spomenuti planove za proširenje vrtića, uređenje dvorca Somogy – Bedeković, ulaganja u turizam, energetske obnove zgrada, izgradnju solarnih elektrana na javnim objektima – nabrojao je jalžabetski načelnik i dodao kako će ovu godinu krenuti radovi u naselju Kaštelanec i Jakopovec koje će Hrvatske vode i VARKOM sufinancirati s 2,2 milijuna kuna, a Općina će sudjelovati s 20 posto.

Poduzetnička zona općine Jalžabet, koja se prostire na više od 140 hektara i u kojoj je zaposleno 1600 ljudi, dom je poznatih ‘poslovnih obitelji’ (Ducal d.o.o, Pressglass d.o.o., WoldsdorfComponents d.o.o, Flame Spray d.o.o.), a uskoro će im se pridružiti WE-KR d.o.o., koji će otvoriti svoje pogone. Kako naglašava Solar, šteta je što se u dijelu zone koji je prodan do danas nisu izgradili proizvodni pogoni, no dodaje, trenutno traju pregovori s tri investitora, a dva investitora provode pripremne radove. No, poduzetnička zona svakako je prostor sigurnih i kvalitetnih radnih mjesta, kaže Solar, a Općina je ta koja će kroz poticaje spomenuto i osigurati, podržavati i biti oslonac poduzetnicima i njihovim radnicima.
A uz svesrdnu podršku poduzetnicima i obrtnicima, tu su i demografske mjere koje je uvela nova općinska uprava.

– Povećali smo iznose za novorođenčad i one sada za prvo dijete iznose 3000 kuna, za drugo 5000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 7500 kuna. Osigurali smo besplatnu školsku kuhinju za sve učenike osnovne škole, sufinanciramo školske izlete, produženi boravak, prijevoz, a od ove godine još dodatno i higijenske potrepštine. Povećali smo i studentske stipendije. Tu se zapravo vidi briga za djecu tijekom cijelog odrastanja i školovanja. Uz sve nabrojano, imamo i program za koji će se uskoro raspisati poziv, a to je da mladim obiteljima nudimo financijsku potporu za energetsku obnovu kuća. Također, uskoro ćemo raspisati poziv s financijskom potporom za doseljenje u općinu Jalžabet – govori Solar i dodaje kako je osnovan Savjet mladih općine Jalžabet, kako bi čuli što mlade zanima i što im treba, a na području općine djeluje i Udruga mladih.

– S druge strane, imamo i nekoliko mladih vijećnika, a njihovi prijedlozi uvijek su zastupljeni. Najvažnija investicija što se mladih tiče, definitivno je izgradnja optičke mreže, gdje smo već pokrenuli izradu projektne dokumentacije. Prve radove očekujemo krajem godine, a plan je završiti izgradnju u svim naseljima u sljedeće tri godine. Ne smijemo zaboraviti ni umirovljenike, koji su važan kotačić ove općine, također u Općinskom vijeću imamo predstavnika Stranke umirovljenika, kao i predstavnika Udruge umirovljenika, s kojima imamo dobru suradnju. Povisili smo iznose za božićnice za sve umirovljenike i to je prvo takvo povećanje unatrag nekoliko godina – kaže Solar.
Nažalost, došlo je do povećanja ekonomske cijene vrtića, ali načelnik kaže da je to bilo nužno.

– Nakon sastanka s ravnateljicom vrtića, postali smo svjesni da je financijsko stanje u vrtiću neodrživo. Morali smo povećati plaće odgajateljicama kako bi se uskladili sa zakonom i kako nam ne bi odlazile u druge sredine. Povećanje ekonomske cijene stoga je bilo neizbježno jer se godinama cijene nisu usklađivale s troškovima. Ja kao načelnik općine s ravnateljicom sam odradio sastanke u svim vrtićkim skupinama, na kojima smo objasnili zbog čega i kako će se to sve odraditi. Istovremeno smo čuli prijedloge za poboljšanje rada i kvalitete usluge. S obzirom na planirano proširenje vrtića, ali i izgradnju solarne elektrane, ubuduće ne očekujem povećanje cijena, posebno ne u dijelu izdvajanja roditelja – objasnio je Solar, koji je sastanak obavio i s udrugama s područja općine.


Kršenje zakona

Bio je to sastanak do kojeg je prvenstvo došlo zbog javnih natječaja koji se do Solarovog mandata nisu provodili, što je ujedno i kršenje zakona.
– Mogu istaknuti zadovoljstvo što će se upravo u mom mandatu po prvi puta raspisati Javni poziv za financiranje projekata udruga građana. Do sada su udruge bile direktno financirane iz proračuna, što je protivno zakonu. Tu je zapravo i ležala zamka svih ovih godina, osim što su udruge dobile novac kako se koja ‘dopala načelniku’, nije bilo kontrole potrošnje novca. Time su, nažalost, sustavno slabile udruge jer su znale da će dobiti određenu svotu novca i nije bilo potrebe za dodatnim angažmanom i trudom. Zašto se truditi, ako znaš koji je maksimum? Ovime želimo zapravo potaknuti ljude da budu kreativni, da osmišljavaju projekte i da budu aktivniji u životu općine – jasan je Solar, koji je odličnu suradnju ostvario s drugim načelnicima, a posebice s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom.
Posebnu suradnju ostvarit će na projektu izgradnje Prezentacijskog centra Gomila, jednom od najvećih grobnih humaka u regiji. Županija je preuzela projekt, kao i cijelu odgovornost, a trenutno su u procesu završne pripreme za otkup zemljišta u privatnom posjedu, nakon čega slijedi izrada projektne dokumentacije. Za sada je to jedini zajednički projekt Općine Jalžabet i Varaždinske županije, no, načelnik Solar ističe kako se nada da će ih ubuduće biti i više.
A osim sa županijskim vodstvom, Solar ističe i da je vrlo važna povezanost između općina.

– Ono što smo već napravili, jest upravo osnovana Turistička zajednica “Centar svijeta”, kroz koju smo povezani s gradom Ludbregom te općinama Mali i Veliki Bukovec, Martijanec i Sveti Đurđ. S Općinom Martijanec surađujemo kroz Nogometni centar, a uz nabrojane općine, s općinom Trnovec Bartolovečki i gradom Koprivnica povezani smo kroz LAG “Izvor”. S druge pak strane, imamo i poveznicu s gradom Varaždinom, gdje smo zajedno u ITU mehanizmu. S obzirom na to da je od 1. siječnja ove godine odvoz i sakupljanje komunalnog otpada preuzeo PRE-KOM d.o.o., povezani smo i u tom dijelu s drugim jedinicama lokalne samouprave, a sa susjednim općinama razgovaramo i dogovaramo određene zajedničke komunalne poslove – zaključio je načelnik Solar. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba