U Obrtničkoj komori Varaždinske županije stipendisti potpisali nove ugovore u sklopu Programa za ugostiteljsko - turistička zanimanja

Umjesto planiranih 500, Ministarstvo turizma osiguralo stipendije od čak 830 kuna mjesečno

Objavljeno: 08.02.2022. zagorjeinternational

U Obrtničkoj komori Varaždinske županije, novi stipendisti i njihovi skrbnici/roditelji potpisali su ugovore o stipendiranju u sklopu Programa poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu za školsku godinu 2021./2022.
Riječ je o tripartitnom ugovoru kojeg stipendisti potpisuju s Ministarstvom turizma i sporta te njihovim odabranim partnerom, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, u čije ime je ugovore potpisao predsjednik Mario Milak.
Potpisivanje je i ove godine proteklo pod strogo kontroliranim epidemiološkim uvjetima za 20 stipendista i njihovih skrbnika, a ove će godine Ministarstvo stipendistima isplatiti veći iznos od očekivanoga, odnosno, mjesečna stipendija će umjesto dosadašnjih 500, iznositi 830 kuna, a stipendistima će biti isplaćene stipendije za razdoblje od 1. rujna prošle do siječnja ove godine.

Ovo je dio novog načina stipendiranja koji će provoditi Ministarstvo turizma i sporta, pa su se stipendisti s područja Varaždinske županije našli u svojevrsnom pilot-projektu.

– Suština je novog načina stipendiranja u tome da se potaknu naši obrtnici u ugostiteljstvu i turizmu, kao uostalom i trgovačka društva iz te oblasti, da se direktno uključe u stipendiranje, da udruže svoja sredstva sa sredstvima Ministarstva turizma i sporta. Tako će neposredno, s vrlo poticajnim iznosima stipendija, osigurati ozbiljniju zainteresiranost učenika za zanimanja za koja su se opredijelili te na taj način u konačnici osigurati i za sebe radnika, kojeg će dobro obučiti za rad. Ove je godine, kao partner u Programu poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu, još uvijek Obrtnička komora Varaždinske županije, no za očekivati je da će u budućnosti to ipak sve više biti pojedinačno naši obrtnici – istaknuo je Milak.
Nove stipendije predstavljaju značajnu pomoć stipendistima i njihovim obiteljima, poticajne su i obvezujuće, kažu iz varaždinske Obrtničke komore. Učenici su dužni redovito sudjelovati u programima naukovanja ili prakse i uspješno završavati razrede, odnosno obrazovanje. Obveza je i licenciranih obrtnika i trgovačkih društava da učenicima na naukovanju isplaćuju propisane nagrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba