Općina Jalžabet uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša provela projekt "Veselo razvrstavanje otpada"

Škole dobile kante za smeće u obliku životinja, a uskoro se planira i velika akcija čišćenja divljih deponija

Objavljeno: 03.02.2022.

Briga o očuvanju okoliša te stavljanje naglaska na važnost recikliranja, odvajanja i zbrinjavanja otpada, samo su neki od prioriteta Općine Jalžabet.
Načelnik Rajko Solar ističe kako je na te stvari važno ukazivati najmlađim sugrađanima pa je u tu svrhu i realiziran projekt “Veselo razvrstavanje otpada”, u sklopu kojeg su Osnovnoj školi “Petar Zrinski” Jalžabet i Područnoj školi u Klemenu podijeljene kante za otpad u obliku životinja.

– Nabavljene su tri kante za eksterijer u obliku životinja i četiri kante za interijer, kako bismo podigli razinu razvrstavanja otpada. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto, a ostatak je osiguran iz proračuna Općine – kaže načelnik Solar i dodaje kako su djeca ovu ideju dočekala s oduševljenjem, ali i nestrpljenjem.

– To je još jedan od koraka za napredak u zaštiti okoliša, nakon što smo promijenili sakupljača otpada. Prelazimo iz “Čistoće” u “Prekom”, koji su se pokazali kao jedni od najboljih u tom poslu u cijeloj Hrvatskoj. Svi njihovi korisnici su u prvih 15 po postotku odvajanja otpada u RH. Naši građani će sada imati puno više mogućnosti prilikom sortiranja, nego što je to bio slučaj do sada. Cilj je povećati postotak ukupno odvojenog otpada, budući da uredno moramo plaćati naknadu za neodvajanje – rekao je Solar i najavio akciju za naredni mjesec.

– Uz to, u trećem mjesecu planiramo napraviti veliku akciju čišćenja divljih deponija. To ćemo realizirati sami, kroz akcije za mlade, umirovljenike, lovce, uz Općinu kao glavnog organizatora, a jedan dio ćemo prijaviti na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na natječaj za sanaciju divljih odlagališta – rekao je Solar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba