Iz Azila "Prijatelji" uputili apel građanima koji se na ružan način rješavaju mladih pasa:

“Prestanite romska naselja koristiti kao deponije štenaca – psi koji tamo žive su gladni, bolesni i nerijetko umiru”

Objavljeno: 29.01.2022. zagorjeinternational

Krajem prošle godine nastavljen je projekt zbrinjavanja, liječenja i kastracije pasa u romskim naseljima, koji provodi Azil “Prijatelji” Čakovec. Kako kažu, početkom studenoga krenuli su s romskim naseljem Kuršanec. Od očekivanih 50 pasa koje je sklonište trebalo zbrinuti, pokupljeno je tri puta više odraslih pasa i štenaca i to ukupno 176. Ministarstvo poljoprivrede pokriva trošak sterilizacije tih pasa, no ne i njihovo liječenje, hranu i skrb u skloništu, pa su tako troškovi za zbrinjavanje ovih psa prešli već iznos od 200.000 kuna.
– Većina tih pasa u zdravstveno je lošem stanju. Osim šuge, puni su i ostalih unutarnjih i vanjskih parazita, pothranjeni. Ima i onih sa starim ozljedama kostiju, a kujice su sve redom rađale nebrojeno puta i to uvijek velik broj štenadi.
U ovom trenutku u romskom naselju Kuršanec je napravljen red. Psi koji su ostali su označeni mikročipom, cijepljeni protiv bjesnoće, očišćeni od nametnika – kažu iz azila.

No, ono što su djelatnici i volonteri skloništa zamijetili na terenu, dodaju, jest to da stanovnici ostalih naselja svoj ‘višak’ štenaca zbrinjavaju u romska naselja i na taj način ponovo stvaraju problem.
– Ovim putem upućujemo apel svim vlasnicima pasa i mačaka da ne koriste romska naselja kao deponije štenaca jer time ponovo stvaraju novi problem u kojem ti psi tamo žive zaista teško, često gladni, bolesni, prepuni buha i krpelja, mnogi i umiru, a kujice se nekontrolirano razmnožavaju te se romska naselja ponovo pune psima. Svaki skrbnik psa ili mačke dužan je i prema Zakonu o zaštiti životinja voditi računa o kontroli razmožavanja, a definitivno najraširenija metoda te istovremeno najjeftinija metoda te kontrole razmnožavanja, jest metoda trajne sterilizacije. Time se spašavaju mnogi životi, a pogotovo patnja jadnih štenaca, koji završe posvuda, pa i u romskim naseljima – kažu iz azila, pa podsjećaju da se sterilizacija može obaviti u bilo kojoj veterinarskoj ambulanti.

Zahvat je to koji se obavlja jednom za života psa, a dobrobiti su, ističu, velike, kako za zdravlje životinje, tako i u sprječavanju novih napuštenih životinja.

Sklonište je također kroz godine pomoglo mnogim skrbnicima pasa u različitim slučajevima te su i sad na raspolaganju pomoći, a sve u cilju da se smanji broj napuštenih životinja na području Međimurske županije. Svaki pas treba biti označen mikročipom, redovito cijepljen protiv bjesnoće, štenci trebaju biti cijepljeni protiv zaraznih bolesti, a sklonište i veterinarska struka preporučuju mjeru trajne sterilizacije kao uspješnu mjeru kontrole razmnožavanja.
Skloništu se svi zainteresirani mogu javiti na 091/8988 004 ili putem e-maila [email protected]
– Ukoliko ste pronašli napuštenu životinju, kontaktirajte svog komunalnog redara ili nadležnu osobu općine na čijem ste području pronašli životinju – poručuju “Prijatelji” Čakovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba