Unatoč pandemiji, popularna manifestacija iznjedrila je brojne kulturne sadržaje

[FOTO] “NOĆ MUZEJA” U ZAGORJU: Od radionica i predavanja do besplatnih razgleda izložbi i stalnih postava

Objavljeno: 29.01.2022. JJ

Zagorski muzeji i ove su godine organizirali prigodni program povodom 17. “Noći muzeja”. Iako ta tradicionalna manifestacija ni ovog puta, zbog pandemije koronavirusa, nije zasjala u punom sjaju, Zagorci su u petak ipak mogli uživati u raznim kulturnim sadržajima diljem županije, sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Gradska galerija Zabok

Pučko otvoreno učilište Zabok i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u Gradskoj galeriji točno u podne u petak je otvorila izložbu pod nazivom “ISPOD POVRŠINE u likovnom stvaralaštvu djece i mladih“.

Radi se o izložbi radova učenika osnovnih škola s područja Krapinsko – zagorske županije te učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, koja već sedam godina, u suradnji s POU Zabok i pod pokroviteljstvom KZŽ, sudjeluje u obilježavanju manifestacije “Noć muzeja”.

Uz otvorenje izložbe, održana je i panel diskusija “UMJETNOST IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG u uvjetima globalne krize“.

Muzej Radboa, Radoboj

Muzej Radboa po šesti je puta sudjelovao u manifestaciji “Noć muzeja”.

U suradnji s Rudarsko – geološko – naftnim fakultetom, održan je niz zanimljivih znanstvenih radionica za djecu – ”RM@ART”, pod voditeljskom palicom Ane Brcković i Josipe Kapuralić, kao i ”Stijenski ciklus” i “Zemljina vremenska linija”, dvije radionice koje su vodile Iva Kolenković Močilac i Ana Maričić.

Od 15 do 22 sata mogao se razgledati muzejski postav, kao i izložba nastala u suradnji s Muzejem grada Pregrade “Zlatka Dragutina Tudjina” pod nazivom “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“, a koja je postavljena u Hiži vinove loze, nasuprot Muzeja Radboa.

Muzej grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina

Program je započeo u Galeriji Muzeja, putopisnim predavanjem pod nazivom “Iza Mjesečevih planina” poznatog zagorskog književnika Hrvoje Ivančića.

Nakon virtualnog putovanja u Afriku, u 20 sati uslijedilo je popularno – znanstveno predavanje pod nazivom “Astronomija: osnove orijentacije među zvijezdama”, koje je održao varaždinski planinar i biospeleolog Dubravko Šincek.

Mladi grada Pregrade ukratko su predstavili projekt “Zvjezdane staze”, a onda je organiziran zajednički odlazak Lenartovim stubama do Vrha Pregradskih, gdje su svi zainteresirani uz pomoć teleskopa koji je nedavno postavljen, mogli promatrati noćno nebo.

Svi zainteresirani tijekom trajanja manifestacije mogli su i besplatno posjetiti stalni postav muzeja (Numizmatička zbirka, Zbirka rudarstva i geologije, Ljekarnička zbirka Thierry).

Galerija izvorne umjetnosti, Zlatar

Branko Bobić je u Galeriji izvorne umjetnosti u Zlataru izložio dvadesetak ulja na platnu iz svojih ciklusa “Cvijeće“, “Zidovi“, “Pejzaži“, “Vlakovi“ i “Vedute Varaždina“.  

– U ovim složenim epidemiološkim okolnostima, počašćeni smo što smo na ovako lijep način mogli ugostiti našeg susjeda, poznatog varaždinskog slikara gospodina Bobića. Znajući što obitelj Bobić znači za Varaždin i Varaždinsku županiju, zadovoljstvo je bilo ovdje u Galeriji izvorne umjetnosti i na simboličan način spojiti ova dva grada i naše dvije županije – poručio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je i otvorio izložbu.

Okupljene su pozdravili i izaslanica gradonačelnice Zlatara Ivana Parlov Roksandić, v.d. ravnateljice Galerije izvorne umjetnosti Božena Slunjski te Željko Slunjski, koji je govorio o značaju autora izložbe i čitave obitelji Bobić.

U popratnom programu nastupio je kvartet mladih glazbenika, članova Črnih Tomaša iz Lobora, od kojih su trojica učenici glasovite varaždinske Glazbene škole.

Retrospektivna izložba Branka Bobića može se razgledati subotom i nedjeljom do 20. veljače.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba