POTPISAN UGOVOR: Županija ove godine s 2,8 milijuna kuna sufinancirati rad zagorske hitne, Kolar se obrušio na Beroša

“Ministre, zašto bježite od razgovora sa županima? Zašto ste uopće krenuli u ovu avanturu?”

Objavljeno: 28.01.2022. ZI

Krapinsko – zagorska županija, kao osnivač županijskog Zavoda za hitnu medicinu, kontinuirano ga financijski podupire, s ciljem ulaganja u infrastrukturu, opremu, jačanje voznog parka i edukacije kadrovskog osoblja. S intencijom daljnjeg sufinanciranja rada hitne medicine, u petak su 2.850.000 kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju Zavoda potpisali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić.

Ravnatelj Božić je kao posebnu vrijednost istaknuo jednaku razinu zdravstvene zaštite u svim ispostavama Zavoda na području KZŽ. Podsjetio je i da Županija od 2017. godine financira i prati timove u Klanjcu i Konjščini, koji pokrivaju i Kumrovec, Zagorska Sela, Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Hrašćinu i Budinščinu.
– Na dan 31. prosinca 2021. godine bilo nas je 144 u Zavodu, od čega je 37 doktora medicine, jedan je doktor na specijalizaciji s hitne medicine, 65 medicinskih sestara i 35 vozača – rekao je Božić te nastavio:

Brojke kao pokazatelji

– Zavod je kroz 2021. godinu primio ukupno 32.700 poziva, obradio 24.700 pacijenata, od čega je 15.890 pacijenata obrađeno putem intervencija. Ukupno 1870 intervencija bilo je vezano za COVID-19, imamo 600.000 prijeđenih kilometara, a prosječno vrijeme od primitka poziva do dolaska pacijentu nam je 16 minuta, što je unutar standarda suvremene medicine – izvijestio je Božić i dodao kako bez financijske potpore Županije to ne bi bilo moguće.

– U 2021. godini u Zavod je uloženo ukupno 6.145.000 kuna, od čega su 4.900.000 kuna ulaganja Županije, bila ona izvorna ili decentralizirana. To je 80 posto ulaganja, a od najvažnijih ulaganja, naveo bih financiranje timova u Klanjcu i Pregradi s 2.700.000 kuna te nabavu vozila hitne medicinske pomoći za Pregradu i Klanjec u vrijednosti od 1.300.000 kuna. Uz to, uređen je prostor ambulante u Donjoj Stubici, zamijenjena je kotlovnica u Zaboku, financiramo dvije specijalizacije, s time da jednu pokriva financiranje kroz EU projekt – rekao je Božić i dodao kako takvim ulaganjima i angažmanom osnivača svi žitelji KZŽ imaju iste šanse za primanje adekvatne zdravstvene skrbi.

– Gotovo 6.000.000 kuna predviđa se za ovu godinu, od čega 88 posto i dalje ulaže Županija. Vidi se da bez našeg osnivača teško možemo postići tu razinu zaštite hitne medicine koju imamo. Za financiranje timova ove godine predviđeno je i više nego što je to bilo do sada. Timovi su do sada bili financirani s 2.700.000 kuna, a taj je iznos sada povećan na 2.850.000 kuna, a u planu je i nabava dvaju vozila za Mariju Bistricu i Konjščinu – završio je Božić, a župan Kolar osvrnuo se na spomenute brojke, kazavši kako je vidljiva količina ulaganja KZŽ u Zavod, kao i razina opremljenosti te edukacija djelatnika za koju je kazao da je vrhunska. Govorio je i o budućim prijavama Zavoda na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za izradu projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju novog Zavoda, čija je dokumentacija procijenjene vrijednosti oko 1.400.000 kuna, a prema natječaju, 90 posto je bespovratnih financijskih sredstava, dok su 10 posto sredstva KZŽ.

– Predviđamo da će biti oko 2000 kvadrata prostora, što mi želimo realizirati u naredne dvije godine, po mogućnosti kroz novu financijsku omotnicu, povlačenjem bespovratnih sredstava. Zavod će izaći iz prostora Doma zdravlja te će se omogućiti proširenje i uvođenje novih ambulanti koje nemamo u Krapini, a koje su potrebne – rekao je Kolar, a onda ‘opleo’ po novom prijedlogu Zakonu o zdravstvu, kroz koji se, podsjetimo, planira spajanje svih županijskih hitnih službi u jednu nacionalnu.

– Možemo se složiti da je ovaj sustav odlično posložen, odlično funkcionira i ne znamo koji je motiv nadležnog ministra zdravstva gospodina Vilija Beroša, da u nacrtu prijedloga novog Zakona o zdravstvu planira spajanje svih županijskih hitnih službi u jednu nacionalnu. Dosad o tome nismo dobili nikakvo konkretno objašnjenje s njegove strane. Ako smo se složili da treba decentralizirati sustav, a praksa pokazuje da sve ono što smo decentralizirali, bolje funkcionira, čemu sada ovo? Tim više što je HDZ donio političku odluku da županije ostaju – započeo je župan te Beroša javno pozvao da ‘sjednu za stol’.

– Zakon koji je donesen prije tri godine nalaže ministru zdravstva da napravi novu mrežu hitne u roku od šest mjeseci. Prošlo je tri godine, ministar to nije napravio. Na moj zadnji upit je rekao da se to sada ne isplati raditi jer će ići novi zakon pa će u njemu raditi mrežu hitne. Ili neće. Očito da za njega vrijede neka druga pravila – komentirao je Kolar i dodao kako neradom ministarstva pati županijski proračun.

Gubitak milijardi

– U novom prijedlogu mreže koja je napravljena u Ministarstvu prije dvije godine, a nije donesena, predviđeno je da ova dva punkta postanu timovi T1. Da je to na vrijeme napravljeno, nama bi u proračunu ostalo skoro 6.000.000 kuna i to bismo uložili u primarnu zdravstvenu zaštitu ili kupovinu novih medicinskih aparata ili uređenje zdravstvenih ustanova. To je momentalno slika zdravstva. Fascinantno je i nevjerojatno da su u državnom proračunu smanjena sredstva za šest milijardi kuna, a idemo u reformu i dužni smo devet milijardi kuna. Nitko ne postavlja pitanja i nikome to nije čudno – kaže Kolar i dodaje kako su od rješavanja tih problema aktualnija pitanja o dužnosniku i njegovom stanu od 90 kvadrata.Nepovratno se, kaže, gube milijarde i milijarde za sustav koji bi trebao biti oslonac društva i koji bi trebao funkcionirati.

– Ja se nadam da će ova poruka doći do ljudi do kojih mora doći, a to su ministar Beroš i premijer Plenković i da ćemo mi kao osnivači konačno dobiti jasne odgovore, kao i odgovor na pitanje zašto ministar bježi od sastanka za županima RH? Trebao je doći na sastanak župana u Bjelovar, ispričao se zbog obaveza i od onda tražimo sastanak, još uvijek nismo sjeli. Ministre, zašto bježite od razgovora sa županima koji upravljaju sa Zavodima za hitnu medicinu? I zašto ne dajete odgovor zbog čega ste krenuli u ovu avanturu? Pozivam vas javno da se izjasnite zbog čega ne želite sjesti sa županima i zbog čega ne želite obrazložiti svoj nacrt prijedloga o zdravstvu – završio je Kolar. (Marta Čaržavec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba