Počeli su 1,9 mil. kuna vrijedni radovi obnove konstrukcije rodne kuće književnika Janka Leskovara u Valentinovu

“Ovime sprječavamo urušavanje, ali i stvaramo pretpostavke za revitalizaciju – ovaj će objekt u budućnosti služiti turističkoj ponudi grada”

Objavljeno: 27.01.2022. zagorjeinternational

U pregradskom naselju Valentinovo u četvrtak je obilježen početak radova na obnovi konstrukcije rodne kuće poznatog književnika Janka Leskovara.
Izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite rodne kuće Janka Leskovara Grad Pregrada je prijavio na poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu u ožujku 2020. godine, koji se dogodio na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije. Za provedbu projekta odobreno je sto posto prijavljenog iznosa projektnog prijedloga u ukupnom iznosu od 2,1 milijun kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije. U prosincu je raspisan postupak jednostavne nabave te je za izvođača radova izabrano poduzeće Završni radovi Krešo. d.o.o iz Krapinskih Toplica.

– Kuću smo kupili od privatnih vlasnika, nasljednika obitelji Janka Leskovara, početkom 2019. godine, zajednički Grad Pregrada i Krapinsko – zagorska županija. Kuća je oštećena u zagrebačkom potresu 2020. godine i dobila je žutu naljepnicu. Odmah nakon toga naručili smo izradu inženjerskog statičkog izvješća, od Konzervatorskog odjela zatražili mišljenje te se prijavili odmah na natječaj koje je raspisalo Ministarstvo kulture i medija. Riječ je o konstrukcijskoj obnovi, gdje je cilj da se spriječi urušavanje ovog objekta, ali i da se stvore pretpostavke kako bi se on mogao revitalizirati i postati objekt koji će u budućnosti služiti kulturnoj i turističkoj ponudi grada Pregrade i Krapinsko – zagorske županije – kazao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
Otkrio je da su sredstva dobili krajem svibnja prošle godine.

Prvi korak

– Vjerujem da će izvođač 1,9 milijuna kuna vrijedne radove realizirati u planiranom roku, ispoštovati sve rokove koji su nam zadani i da nećemo imati poteškoća u obnovi ovog objekta. Ovo je prvi korak, nakon toga slijedi kompletna izrada dokumentacije za unutarnje uređenje i nakon toga izrada i idejnog rješenja za postav, kako bi ovo postalo mjesto koje će u budućnosti biti interpretacijski centar gdje ćemo prezentirati priču o kulturnoj povijesti Pregrade, naše županije i Valentinova – zaključio je Vešligaj.
Rodna kuća Janka Leskovara nepokretno je kulturno dobro, a Grad Pregrada je osnovao i Odbor za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara, čiji su članovi predstavnici Grada, Županije, Zagorske razvojne agencije i pregradskih odgojno – obrazovnih ustanova te predstavnici nadležnih konzervatorskih odjela Ministarstva kulture i medija, a do sada je poduzet niz aktivnosti, odrađeno je niz sjednica odbora i drugih događanja. – Članovi odbora upoznali su se s primjerima dobre prakse kroz studijska putovanja u Ivaninu kuću bajke u Ogulinu i Hižu za pisce u Pazinu. U suradnji s Gradskom knjižnicom Pregrada i Osnovnom školom Janka Leskovara, organizirali smo događanja u Pregradi kako bismo popularizirali Leskovara i njegova djela, a osobito se radujemo radovima koji kreću – rekao je Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade, ujedno i predsjednik Odbora, koji je otkrio što će sve u budućnosti sadržavati rodna kuća Janka Leskovara.

– U suterenu se planira multifunkcionalna dvorana koja bi služila za gostovanja, izložbe, ali i za potrebe mjesnog odbora i lokalnih udruga, a gornja etaža planirana je za muzejski postav u čast jednog od utemeljitelja moderne, jednog od najcjenjenijih najpoznatijih hrvatskih književnika, s njegovom radnom sobom i popratnim prostorima vezanima uz njega i njegova djela, naselje Valentinovo i dvorac Bežanec, a u potkrovlju se planira uređenje arhivskih i eventualno uredskih prostorija – istaknuo je Špoljar.
Veliku podršku pružila je i Županija, a župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo dobar primjer jedne sredine koja razumije što znači čuvati svoju povijest i kulturnu baštinu.

– Janko Leskovar jedan je od trojice najpoznatijih zagorskih književnika u Hrvatskoj. Ovakav projekt će sigurno pridonijeti dodatnoj kulturno – turističkoj ponudi grada Pregrade, koja je sa svojim Gradskim muzejem napravila vjerojatno najveći iskorak u posljednjih desetak godina. Uključili smo se u projekt iz jednostavnog razloga – smatramo da je odličan, da naše velikane treba otrgnuti od zaborava i predstaviti mladim generacijama – rekao je Kolar i dodao kako će obnova doprinijeti praćenju književnog puta Janka Leskovara.

‘Dokaz da se može’

– Ovo je dokaz da se može. Znate da obnova nakon potresa u Hrvatskoj praktički ne postoji i ovo je jedan od primjera da se uz sve nedostatke postojećeg zakona, uz sav poraz državne administracije, može doći do toga da se pripremi dokumentacija, da se krene s radovima i da se oni do 22. svibnja, odnosno, do 17. lipnja, i završe. Lokalna i regionalna samouprava je u obnovi kud i kamo uspješnija nego što je to na državnoj razini. To je poruka Ministarstvu i Fondu za obnovu da se pokrenu. Ovo nije ‘5 do 12′, nego je ’12 i 55’. Također, s Ministarstvom kulture i Muzejima Hrvatskog zagorja trebalo bi sjesti za stol i vidjeti da se i Muzej grada Pregrade, kao i Muzej Radboa iz Radoboja pripoje Muzejima Hrvatskog zagorja. S time bismo svi zajedno dobili novu vrijednost. Kulturna baština je nova ponuda našeg kraja i u Pregradi se to jako dobro radi – zaključio je Kolar.

Početku radova u Valentinovu nazočili su i predsjednik Županijske skupštine KZŽ Zlatko Šorša, pročelnica Odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Pregrade Marija Marjanović, predsjednik Mjesnog odbora Bušin Krunoslav Kučiš, predstavnik Konzervatorskog odjela u Krapina Igor Cindrić, direktor Završnih radova Krešo Krešimir Šoštarko te predstavnici stručnog i projektantskog nadzora Željko Trstenjak i Josip Golubić. Stručni nadzor vrši BUILD.ING d.o.o. iz Ivanca, a projektantski nadzor Kostelgrad – projekt. (jj, mč)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba