Održavanje nastave uživo je prioritet, ali to je teško dok god kod kuće moraju biti i učenici koji su zdravi

Uvodi se testiranje učenika, kako bi se izbjegle česte samoizolacije?

Objavljeno: 26.01.2022. zagorjeinternational

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj u utorak je iznosio 58.866, broj osoba u samoizolaciji 39.228, broj učenika u samoizolaciji 30.000, a testirano je ukupno 18.320 osoba. Krivulja novozaraženih ne ide nikome u prilog, a na najvećem je udaru organizacija nastave u školama. Zbog brojki, sve je više razreda koji završavaju u izolaciji pa se sukladno tome i nastava, u sve većem broju škola odvija online, čime nitko nije zadovoljan.

Testiranje djece

Odluke o samoizolacijama doslovno se donose od razreda do razreda, pa su neki od učenika i više puta bila u samoizolacijama, a nisu bili bolesni. Alternativa navedenome je početak testiranja djece i to svaki tjedan brzim antigenskim testovima, kako bi se izbjegla samoizolacija.

Kako doznaje Nova TV, testiranje djece mogli bi krenuti kroz desetak dana, što bi značilo da samo oni učenici koji su zaraženi, trebaju u izolaciju. O tome govori i premijer Andrej Plenković, koji kaže kako je očito da zdravstveni sustav funkcionira, piše portal 24sata.

– Želeći imati što više djece u učionicama, smatram da bi ovakvo rješenje, gdje bi bilo testiranja, bilo primjereno – rekao je premijer, a slično ističu i iz Ministarstva te dodaju kako se razgovori vode i o modelima i mogućnostima primjene testiranja. Dakako, time je cilj ukinuti samoizolacije u potpunosti, kao što je to slučaj u Belgiji.

– Svima je u interesu da bude što je moguće prije da sa sva djeca iz samoizolacije vrate na nastavu u učionice. To je glavni cilj – kažu su iz Ministarstva.

Opremanje škola testovima

– Da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima. Da ih se, primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzi antigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju, nego bi kao negativni ostali u razredu – pojasnio je šef Stožera Davor Božinović.

A prema novim pravilima, podsjetimo, u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni ona preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kada su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba