Tonka, Ksenija i Paula danas slave imendane

Otkrijte značenja ovih imena

Objavljeno: 26.01.2022. zagorjeinternational

Krajem prvog mjeseca u godini svoje imendane slave osobe koje nose ime Ksenija, Paula i Tonka, a mi u nastavku donosimo značenje i porijeko istih.

Ime Ksenija spada u grupu starih kršćanskih i kalendarskih imena i polako vraća svoju već izgubljenu popularnost. Ime je to koje potječe od latinske riječi ‘xenia’ ili pak od imena ‘Xenia’, odnosno od starogrčke riječi ‘euxene’, sa značenjem ljubazan, gostoljubiv, gostoprimljiv.

Paula je žensko ime koje je u našoj zemlji veoma rijetko, a od zemalja regiona je pak najpopularnije u Hrvatskoj, kao ime za sve novorođene djevojčice. Ovo ime spada u grupu takozvanih kalendarskih imena. Pretpostavlja se da je žensko ime Paula, porijeklom iz latinskog jezika, i to najvjerojatnije od imena Pavle, odnosno Paul ili Paullus, ili pak od riječi ‘paullus’ u značenju mali, sitan, skroman.

Tonka je varijanta imena Antonia, a potječe iz latinskog Antonius, što je rimsko ime izvornog porijekla iz grčke riječi ‘anteo, antao’ u značenju spreman za borbu, natjecanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba