Najavljene velike promjene u hrvatskom sudstvu

Dosta je bilo razvlačenja sudskih postupaka – najdulji rok za donošenje odluke bit će tri godine

Objavljeno: 26.01.2022. zagorjeinternational

Velike promjene najavljene su u hrvatskom sudstvu. Naime, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pripremio je zakonske izmjene koje striktno definiraju rokove u kojima će suci morati donositi odluke, pa bi tako trebalo postati nemoguće da se sudski postupci razvlače godinama, pa čak i desetljećima, piše Jutarnji.hr.

Najdulji rok koji se spominje u novim izmjenama je tri godine i to je rok u kojem će sudac morati donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi će se morati odlučiti u roku od godinu dana. Radi li se pak o sporovima male vrijednosti, a to su oni vrijednosti do 10.000 kuna, odnosno 50.000 kuna u trgovačkim postupcima, prvostupanjski će postupak trajati najviše godinu dana, a žalbeni šest mjeseci.

Kraći rokovi

Također, spominje se i uvođenje roka za održavanje pripremnog ročišta. Taj bi rok bio tri mjeseca od dana kada je sud primio odgovor na tužbu ili tri mjeseca od isteka roka za odgovor na tužbu. Zaključe li suci pripremno ročište, glavnu će raspravu morati održati za šest mjeseci.

Spomenute izmjene Zakona o parničnom postupku tek trebaju ići na javno savjetovanje.

Novosti se spremaju i na Vrhovnom sudu. Primjerice, o prijedlogu za dopuštenje revizije, koja se neće moći odmah tražiti, već će se moći tražiti prijedlog za njeno dopuštenje, odlučivat će se u roku od šest mjeseci od zaprimanja prijedloga, a kada bude dopuštena, Vrhovni će sud o njoj odlučiti unutar dvije godine.

Velika promjena dolazi i za suce. Uvest će se procesni kalendari pomoću kojih će suci morati planirati svoj rad, a već na prvom ročištu će morati definirati hodogram aktivnosti s točno propisanim stavkama koje on mora sadržavati. Prva stavka bit će sažetak svih spornih činjeničnih i pravnih pitanja, druga će se odnositi na dokaze, a treća se odnosi na rok za prikupljanje dokaza kojeg će sudac sam odrediti. Četvrta stavka je određivanje rokova za podnošenje pisanih očitovanja stranaka na navode protivne stranke, a posljednja, peta stavka je određivanje datuma i vremena održavanja svih ročišta za glavnu raspravu.

Odluka iznenađenja

Isto tako, novost je i tonsko snimanje svih ročišta. Prijepis tonske snimke s ročišta neće biti obavezan, a zapisnik će se voditi samo o najbitnijim radnjama. Ostali će se detalji pohraniti u tonskoj snimci, a činjenica da sudac neće u zapisnik diktirati sve što je izrečeno, u sudnici će bitno smanjiti trajanje ročišta.

Novost će biti i uvođenje odluke iznenađenja u parnički postupak iz razloga što je znalo biti slučajeva da drugostupanjski sud odluku donosi na temelju različite pravne ocjene spora u odnosu na prvi stupanj.

Također, od sada će ogledne postupke, uz sud, moći pokrenuti i stranke, te umješači, a umjesto pet sudaca Vrhovnog suda, u oglednom će postupku odlučivati njih 13.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba