Projekt vrijedan ukupno skoro dva milijuna eura

Varaždinska županija s partnerima iz sedam zemalja razvija sustav za rano upozoravanje na poplave, potrese i druge katastrofe

Objavljeno: 25.01.2022. zagorjeinternational

Varaždinska županija je ovog utorka, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s partnerima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

Riječ je o projektu naziva “TransCPEarlyWarning“ iz programa “Interreg ADRION“, čija je glavna zadaća unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji, tako da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje od nepogoda.  

Među vodećima

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu “TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko – tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera, odnosno u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Sedam zemalja

Osim o statusu platforme, na sastanku u Županijskoj palači, partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Inače, projekt “TransCPEarlyWarning“ vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan iz Slovenije, Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete iz Grčke, Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija iz Hrvatske, Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet iz Albanije, Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine te Stari glavni grad Cetinje iz Crne Gore.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688 eura, od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos od 196.880 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba