USKORO KREĆU RADOVI: Odgojni dom Bedekovčina gradi tri nova objekta u koja će se preseliti i postati Centar za pružanje usluga u zajednici Zagorje

PROJEKT OD 20 MIL. KUNA: “Ovo je naš spas jer više ne možemo raditi u potresom oštećenom dvorcu”

Objavljeno: 25.01.2022. zagorjeinternational

Po završetku projekta “Naš trenutak” Odgojnog doma Bedekovčina, kojemu je cilj bio osuvremeniti oblike pružanja izvaninstitucijskih usluga na području Krapinsko – zagorske županije za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i mlade s problemima u ponašanju, u utorak je ondje potpisan ugovor s izvođačem radova o gradnji tri nova objekta u sklopu još jednog projekta pod nazivom “Zajedno stvaramo našu bajku”.
Spomenuti je projekt prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Unapređenje infrastrukture pružatelja socijalnih usluga djeci i mladima kao podrška procesu deinstitucionalizacije – faza 1”, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” Potpisivanjem ugovora s Ministarstvom razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, za taj je projekt osigurano 14.780.376 kuna bespovratnih sredstava, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osiguralo je dodatnih 6.200.642 kuna, što znači da je ukupna vrijednost projekta 20,9 milijuna kuna.
Kroz izgradnju potpuno novih objekata i osuvremenjivanjem prostornih kapaciteta Odgojnog doma, stvorit će se preduvjeti za daljnje unapređenje izvaninstitucionalnih oblika pružanja socijalnih usluga u KZŽ, te će u skladu s time Odgojni dom uskoro dobiti i novi naziv – Centar za pružanje usluga u zajednici Zagorje.

Kvalitetniji rad

Ugovor je potpisala ravnateljica Odgojnog doma Bedekovčina Tamara Kotarski s Filipom Pluščecom, direktorom tvrtke Pludux art d.o.o., koja je izabrana za izvođača radova. Potpisivanju su nazočile državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa te savjetnica ministra Josipa Aladrovića Zvjezdana Bogdanović.
Ravnateljica Kotarski detaljnije je predstavila spomenuti projekt.

– Gradit će se objekti za uslugu poludnevnog boravka kod pružatelja usluga socijalne skrbi i za pružanje usluge savjetovanja i pomaganja obitelji. Sagradit će se dvije kuće za pružanje usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku. Jedna kuća bit će namijenjena za stanovanje djece bez odgovarajuće skrbi, a druga za djevojke s problemima u ponašanju. Dva objekta grade se u Bedekovčini, jedan u Donjoj Stubici, a rok za završetak gradnje je do kraja tekuće godine. Novi objekti će nam omogućiti unapređenje socijalnih usluga koje pružamo. Rad će nam zasigurno biti kvalitetniji, s obzirom na to da ćemo imati više prostora, a samo opremanje će biti suvremenije – kazala je Kotarski.
Naime, Odgojni dom Bedekovčina izgradnjom novih objekata u potpunosti će se preseliti u nove prostore, odnosno, napustiti prostore dvorca Gornja Bedekovčina, koji je, uostalom, stradao i u potresu te se u njemu više ne može provoditi ni jedna socijalna usluga. Zbog toga dom trenutno djeluje u prostorijama pod najmom.

– Ovaj projekt nam je zapravo spas, budući da sada imamo samo privremeno rješenje – rekla je ravnateljica.
Kako je dvorac u vlasništvu Odgojnog doma, čiji je osnivač RH, što će dalje biti s njime rečeno je, odlučit će Ministarstvo kulture.

Kratak rok

Pluščec, direktor tvrtke koja će graditi jedan od objekata u Bedekovčini te onaj u Donjoj Stubici, naglasio je da je rok kratak jer se odužio natječaj, budući da je bio dva puta poništen.

– Potrudit ćemo se, spremni smo početi s radom, taman smo oslobodili jednu ekipu da krene s radovima, dat ćemo sve od sebe. Deset dana od potpisivanja ugovora je uvođenje u posao, tako da krećemo vrlo skoro – najavio je Pluščec.
Marija Pletikosa je pak istaknula da je Dom u Bedekovčini jedna od najkvalitetnijih ustanova za pružanje takvih usluga u Hrvatskoj. Otkrila je i da je RH osnivač 10 domova za djecu s problemima u ponašanju, u kojima je trenutno smješteno 217 djece te su dostupne 53 usluge organiziranog stanovanja.

– Upravo razvojem od takozvanog ‘sivog doma’ do Centra za pružanje usluga u zajednicama, stvaraju se suvremeni uvjeti svih oblika izvaninstitucijskih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i mladima s problemima u ponašanju – rekla je Pletikosa. (mč, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba