Županijska bolnica Čakovec uspješna je nastavna baza studentima medicine, dolaze na praksu iz cijele RH

POSAVEC: Ovo je prilika da pokažemo kvalitetu zdravstvenog sustava u Međimurju i zadržimo liječnike ovdje

Objavljeno: 25.01.2022. zagorjeinternational

U Županijskoj bolnici Čakovec ovih dana studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci počinju s obavljanjem stručne prakse. Prilika je to za dobivanje novih saznanja i konkretnih vještina, a mladim budućim liječnicima dobrodošlicu u Međimurje izrazili su ravnatelj ŽBČ-a dr. Igor Šegović i međimurski župan Matija Posavec sa suradnicima.

Naime, Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, ali i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja i za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija. Odlična suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a u okviru proširenja suradnje, prvi studenti Fakulteta stigli su na turnus iz predmeta Kliničke vještine.

Odlična prilika

– Izrazito nam je drago što je Medicinski fakultet u Rijeci prepoznao našu bolnicu i njezine djelatnike kao kvalitetne partnere u provođenju nastave. Medicinski fakultet u Rijeci upisuju i mnogi studenti iz Međimurja, a upravo je ovo prilika da im pokažemo kako funkcionira naša bolnica te ih privučemo da se zaposle, napreduju i ostvare svoju karijeru u Županijskoj bolnici Čakovec. Također, studenti koji će kod nas obavljati praksu dolaze iz svih krajeva Hrvatske, što predstavlja odličnu priliku da upoznaju naš kraj, kvalitetu života u našoj županiji, a najprije kvalitetu rada bolnice i perspektivu za mladog liječnika koju mogu dobiti u Međimurju – kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.

Ukidanjem pripravničkog staža na nacionalnoj razini, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokrenuo je kolegij Kliničke vještine, kako bi studentima završne godine studija približio iskustvo rada u bolničkim uvjetima i olakšao početak samostalnog rada po završetku studija. Značaj unaprjeđenja praktične kompetencije studenata medicine istaknula je prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dr. Ivana Marić.

U ovoj akademskoj godini planiran je dolazak 22 studenta, od kojih je 11 iz Međimurja. Studenti će praktičnu nastavu obavljati u osam grupa s po tri rotacije od četiri dana i radit će sa svojim mentorima koji su novoizabrani suradnici Fakulteta. Liječnici mentori su Danko Blažeka, dr. med., spec. otorinolaringologije; dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja; dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med., spec. transfuziologije; Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije i prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., spec. radiologije, uži spec. ultrazvuka.

Liječnik mentor dr. Sven Pal i sam je bivši student Medicinskog fakulteta u Rijeci, stoga je izrazio veliko zadovoljstvo nastavkom suradnje dviju ustanova, dok je dr. Ana Jurin Martić zahvalila Međimurskoj županiji što će financirati boravak i prehranu studentima koji će u ŽBČ obavljati nastavu.

Stručnosti ne nedostaje

Svoje prve dojmove prenijeli su prvi studenti koji su stigli u Županijsku bolnicu Čakovec Dora Brijačak, Martina Mikulaj, Domagoj Lakuš i Marta Marčinković.

– Županijskoj bolnici Čakovec stručnosti ne nedostaje, a ovdje postoji i jedna bliskost koja u velikom KBC-u nije ostvariva, bila to bliskost s našim pacijentima ili s kolegama, stoga nam je jako drago što ćemo upravo ovdje obavljati praksu, jer je mnogima od nas Međimurje dom – poručio je Domagoj Lakuš.

Prvi studenti stigli su u godini kada Županijska bolnica Čakovec obilježava 100. obljetnicu osnivanja, a ostvarena suradnja s Medicinskim fakultetom u Rijeci dodatno je priznanje ustanovi i djelatnicima Bolnice za kontinuiran, predan i kvalitetan rad.

– Biti nastavna baza jednom sveučilištu i fakultetu nije mala stvar, a nadamo se da ćemo 20-ak studenata koji će ovdje boraviti motivirati da jednog dana primjene svoje stečeno znanje i nastave svoj put u Međimurju. Prostor Županijske bolnice Čakovec i zdravstvenih ustanova na području Međimurja je veliko gradilište, imamo puno novih ideja i želju da našim pacijentima ponudimo najbolju moguću zdravstvenu skrb – kazao je župan Posavec, koji je liječnicima zahvalio na inicijativi dodavši da je osim kvalitetne zdravstvene skrbi koja se razvija u Županijskoj bolnici Čakovec, jedan od ciljeva i da međimurska bolnica bude prepoznata i priznata za izvrsnost u radu te da bude mjesto transfera znanja u zdravstvu. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba