'Umjetnici' ordinirali po zabočkom pothodniku

“Balkanski mentalitet nikako da ode od nas”

Objavljeno: 25.01.2022. Marta Čaržavec

Zabok, između ostaloga, “Grad – prijatelj djece” koji se zaista trudi postati mjesto ugodno i pogodno za stanovanje, naročito mladih obitelji, ali i primjer dobre prakse, ponovno je doživio, usuđujemo se reći, bahat i neodgojen pothvat. Naime, nakon nedavnog uništavanja sjenice i ulične izložbe Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, uslijedio je još jedan incident. Ovog se puta radi o relativno novom zabočkom pothodniku, čiji su zidovi već išarani grafitima.
Nažalost, svjedoci smo konstantnog uništavanja javnih površina i tuđe imovine, a jedan od češćih je apliciranje neprikladnih grafita koji nemaju apsolutno nikakav umjetnički značaj, već se učestalo koriste za uništavanje fasada, zidova, kanti za otpad…
Postavljamo pitanje je li potrebno kažnjavanje ili ciljano edukativno djelovanje te ukazivanje na štetne posljedice ovakve ‘umjetnosti’?

– Relativno novi željeznički kolodvor u Zaboku već je cijeli pošaran bezveznim grafitima. Pa kaj je ljepše tak, nego da je uredno? – piše u objavi Facebook grupe ˝Zabok˝, koja je izazvala brojne reakcije građana:

– A gde su kamere? Lijepo ‘umjetnike’ po džepu i 300 sati društveno korisnog rada…

– Postaviti kamere, prebrojati i ako se ponovi, fotografije ‘umjetnika’ objaviti javno uz financijsku kaznu!

– Balkanski mentalitet nikako da ode od nas.

To su samo neki od komentara na društvenoj mreži, a o svemu se oglasio i zabočki gradonačelnik.

– Pošarani pothodnik još je uvijek u vlasništvu izvođača radova, odnosno tvrtke Swietelsky. Do ishođenja uporabne dozvole, on će se urediti u potpunosti i dovesti u adekvatno stanje – rekao je Ivan Hanžek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba