'RAZMIŠLJAMO DIGITALNO I ZELENO': U Radoboju predstavljene aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ

“Lani smo, među ostalim, proveli Multimedijsko uređenje Centra za prirodu te uredili Stazu kroz krošnje i tri zelene učionice”

Objavljeno: 24.01.2022. JJ

U radobojskom Centru za prirodu Zagorje u ponedjeljak su predstavljene aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije.
Kako je istaknula ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak, prošlu je godinu obilježio završetak projekta “Zagorje – ABECEDA prirode”, financiranog iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, putem Ministarstva regionalnog razvoja, a koji je Javna ustanova provela zajedno s partnerima, Županijom i Zagorskom razvojnom agencijom.

U sklopu tog 4,5 milijuna kuna vrijednog projekta, provedeno je Multimedijsko uređenje Centra za prirodu Zagorje, uređena je Staza kroz krošnje Zelenjak, kao i tri zelene učionice na tri lokacije. O rezultatima ovog uspješnog projekta pisao je čak i “National Geographic”, istaknula je Hršak.

Javna ustanova je, u suradnji s partnerima iz Slovenije i RH, privela kraju i prekogranični projekt “Veze prirode”, koji je sufinanciran iz programa INTERREG Slovenija – Hrvatska.
U sklopu tog 2,5 milijuna eura vrijednog projekta, za Javnu ustanovu bilo je osigurano 1,6 milijuna kuna, za aktivnosti kao što su istraživanje riba i školjkaša u rijeci Sutli, izrada dokumentacije za izradu zelenog mosta za vidru i staništa za vidru, prokapanje mrtvih rukavaca na Sutli kao povoljnog staništa za hranjenje vidre, uređenje poučne staze u Zelenjaku, izrada zelenog mosta za vodozemce, radionice za poljoprivrednike i lokalno stanovništvo i aktivnosti košnje travnjaka – mjera očuvanja Natura 2000 vrsta leptira uz rijeku Sutlu.

Prošle je godine, dodala je Hršak, provedena i sanacija i održavanje Gupčeve lipe te stoljetne lipe u Desiniću, zatim speleološke istraživanje špilje Sutinščica u ZK Sutinske toplice, biološko istraživanje slatkovodnih rakova, održavanje tri hektara suhih brdskih travnjaka na Natura 2000 području Strahinjčice, važnih staništa za orhideje, a provedena je i akcija sanacije crne točke za vodozemce u Grabrovcu. Javna je ustanova započela i izradu tri plana upravljanja, i to za Natura 2000 područja Sutla i Zelenjak, zatim za Strahinjčicu i Ivančicu te za Židovske jame.

U planu za ovu godinu su održavanje poučnih staza s posjetiteljskom infrastrukturom, košnja zelenih površina, revitalizacija staništa, provođenje neposrednog nadzora, biološka istraživanja i monitorinzi biljnih i životinjskih vrsta, pokretanje postupka zaštite područja Kunagore i projekta brige za stara stabla na području KZŽ, završetak planova upravljanja Natura 2000 područjem, organizacija manifestacija “Dani orhideja”, “Noć noćnih leptira”, “Noć šišmiša”, provođenje projekta “Ptiček”, terenska nastava i škola u prirodi.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je Javnoj ustanovi na završetku projekta ABECEDA prirode, u sklopu kojeg je, istaknuo je, Zagorje dobilo dvije nove turističke atrakcije.

– Time smo jedan korak ispred Europske unije, jer je Europska unija tek novu financijsku omotnicu 2021. – 2027. na neki način prezentirala kroz digitalno i zeleno, a mi smo kroz spomenute projekte koje smo već realizirali, razmišljali i zeleno i digitalno, što pokazuje koliko smo se posvetili projektima zaštite prirode na području županije i koliko smo bili inovativni. Benefiti ovih investicija tek će se vidjeti u budućnosti – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba