Radovi u vinogradima mogu početi

NOVI MAROF: Udruga “Pinta” tradicionalno proslavila “Vincekovo”

Objavljeno: 23.01.2022. zagorjeinternational

Novomarofska Udruga vinogradara i voćara “Pinta” ove je subote organizirala tradicionalnu proslavu blagdana svetog Vinka koja se ove godine održala u vinogradu u Oštricama. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji kojom novomarofski vinogradari, članovi udruge i građani uz druženje na otvorenom obilježavaju početak sezone radova u vinogradu.

Unatoč epidemiološkoj situaciji, tradicionalno se“Vincekovo” ove godine ipak održalo, ali u kontroliranim uvjetima i s ograničenim brojem posjetitelja uz obavezne covid potvrde.

– Ove godine manifestaciju smo organizirali u Oštricama na jednom lijepom, velikom prostoru gdje posjetitelji mogu održavati razmak – rekao je Dragutin Košćak iz Udruge “Pinta” koja “Vincekovo” održava već dvadesetak godina s ciljem očuvanja tradicije.

‘Da se ne prekine’

Nakon svete mise i blagoslova vinograda i vinogradara koje je predvodio župnik Mihael Čavlek iz oštričke župe, manifestacija se nastavila prigodnim obredom rezidbe i kićenjem trsa koje je prema “Križevačkim štatutima“ predvodio ceremonijal “mešter“ Krunoslav Čolo, a kako je pojasnio, radi se o ceremoniji kojom se trsovi nagrađuju za dobar prošlogodišnji urod, a ujedno se zaziva dobar urod i u narednoj godini.

– To je tradicionalna manifestacija koja se godinama održavala u našem kraju tako da smo na nju ponosni i činimo sve da se ona ne prekine – poručio je Košćak uz zahvalu vinogradarima iz Oštrica koji su uz Udrugu “Pinta” organizirali ovogodišnje “Vincekovo”.

Vinogradarima i građanima pridružio se i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je, pohvalivši Udrugu za uspješnu organizaciju još jedne manifestacije, naglasio važnost očuvanja tradicije i starih običaja.

Običaji i tradicija

– Bez obzira na prilično složenu epidemiološku situaciju, vinogradari su i ove godine uspjeli organizirati tradicionalno “Vincekovo” što je dokaz da doista drže do naših običaja i do naše tradicije. Grad Novi Marof će, kao i do sada, i ubuduće podržavati ovakve i slične aktivnosti jer su nam udruge koje čuvaju tradiciju i običaje i prenose ju na mlađe generacije izuzetno važne – rekao je Jenkač.

Podršku Udruzi vinogradara i voćara “Pinta“ daju i iz novomarofske Turističke zajednice, a Renata Horvatić istaknula je da manifestacije koje udruge provode doprinose ukupnoj turističkoj slici grada Novog Marofa.

– Udruge su nam dobri partneri, a u vremenima koja su izazovna čestitam im na uspješnoj organizaciji – poručila je Horvatić.

Nakon ceremonije uz dobru glazbu sastava “Fiškali”, jelo i piće uslijedila je veselica koju je dodatno uveličao i nastup novomarofskih kuburaša “Grebengradske haramije“.

Najnovije po kategorijama

˝Kada se sjetim kako smo igrali nogomet zajedno teško je, a ovo je naš mali doprinos da se prisjetimo svega što je dao za nogomet, našem klubu i što je kao čovjek dao svima nama˝
Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

KAMO NAKON SREDNJE? Fakultet organizacije i informatike ima novi modernizirani preddiplomski trogodišnji stručni studij poslovne informatike u vašoj neposrednoj blizini!

Provjerili smo s bivšim studentom isplati li se završiti ovaj trogodišnji studij, a na FOI-ju smo provjerili što je tamo novo od ove akademske godine

Objavljeno: 06.07.2022. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter