Borba s hrvatskim pravopisom

Donosimo najčešće gramatičke pogreške Hrvata

Objavljeno: 23.01.2022. zagorjeinternational

Djete, tiće, mogučnosti, riješenja, razumijeti… S pravopisnim greškama susrećemo se gotovo svakodnevno, a i samima nam se tu i tamo potkrade koja nepravilno napisana riječ pa je stoga vrlo vrijedan alat za ispravljanje gramatičkih pogrešaka realiziran pod palicom Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod nazivom Hašek kojem je do sada pristupilo više od 450 tisuća ljudi.

Kako prenosi Index, u prethodnoj je godini od ukupnog broja korisnika njih 83 posto iz Hrvatske, 7 posto iz BiH, 1 posto iz Njemačke, a gotovo 50 posto korisnika mlađe je od 34 godine. Usluzi su u 75% slučajeva pristupali sa stolnog računala i to najčešće radnim danima u vremenskom intervalu od 9 do 15 sati.

Najčešće gramatičke pogreške koje je sustav zabilježio su sljedeće: če –> će, tiće –> tiče, riješenje –> rješenje, slijedeće –> sljedeće, mogučnosti –> mogućnosti, promjeniti –> promijeniti, čemo –> ćemo, več –> već, primjetiti –> primijetiti, djete –> dijete, samnom –> sa mnom, reči –> reći, primjeniti –> primijeniti te razumijeti –> razumjeti.

Možemo zaključiti kako Hrvatima najviše glavobolje zadaje razlikovanje č i ć te ije i je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter