Dobro je znati

Kakva je procedura kod gubitka registarske pločice, vozačke ili prometne dozvole?

Objavljeno: 22.01.2022. zagorjeinternational

Dali vam se ikada dogodilo da izgubite registarske pločice, prometnu ili vozačku dozvolu? Ne znate kakva je procedura? U pomoć stiže MUP!

Kako piše HAK, prema MUP-ovim službenim naputcima gubitak ili nestanak (i pronalazak) vozačke dozvole izdane u Republici Hrvatskoj ili državi članici Europskog gospodarskog prostora prijavljuje se, bez odgode, u policijskoj upravi ili postaji. Također, na istom se mjestu podnosi i zahtjev za izdavanjem istih dokumenata ukoliko ta ustanova obavlja poslove izdavanja vozačkih dozvola. Zahtjev se može podnijeti u bilo kojem trenutku, budući da nije propisan rok za ishođenje novog dokumenta. Obrazac zahtjeva ispisuje službenik na šalteru, a podnositelj zahtjeva svojim potpisom na obrascu potvrđuje točnost ispisanih podataka.

Podnositelj zahtjeva, ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP-a, treba priložiti dokaz nadležnog tijela države koja je izdala originalnu vozačku dozvolu da je osobi bila izdana vozačka dozvola. Također, podnositelj treba priložiti jednu fotografiju veličine 35×45 milimetara, ukoliko podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina nije izdana biometrijska putovnica, elektronička osobna iskaznica, osobna iskaznica koja sadrži OIB ili e-vozačka dozvola izdana od 04.09.2017. godine, za čije je izdavanje priložena fotografija, a izgled osobe nije bitno promijenjen.

Uz navedeno, podnositelj zahtjeva dužan je priložiti dokaz o uplati upravne pristojbe u iznosu od 15 kuna. Uplata se može izvršiti putem uplatnice ili internet bankarstva. Pod opis plaćanja potrebno je navesti ‘državne upravne pristojbe’, a uplatu izvršiti na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR64, poziv nabroj 5002-713-OIB. Upravne pristojbe u iznosu do 100 kuna mogu se platiti u državnim biljezima. Također, potreban je dokaz o uplati 151 kune (redovni postupak), 200 kuna (ubrzani postupak) ili 450 kuna(žurni postupak) za obrazac vozačke dozvole putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi/policijskoj postaji, općom uplatnicom ili putem internet bankarstva, na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB.

Što se tiče prometne dozvole ili registarskih pločica, njihov je nestanak vlasnik vozila također dužan, bez odgode, prijaviti policijskoj postaji na čijem području su prometna dozvola, odnosno registarske pločice, ukradene ili izgubljene. Zahtjev za izdavanje nove prometne dozvole vlasnik vozila podnosi u stanici za tehnički pregled vozila prema svom registracijskom području. Za izdavanje novog dokumenta treba priložiti zahtjev za izdavanje prometne dozvole i osobnu iskaznicu. Naknadu za izdavanje nove prometne dozvole naplaćuje stanica za tehnički pregled vozila sukladno Odluci o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehnički pregled vozila. Gubitka registarske oznake je, pak, potrebno prijaviti na policiji što prije, jer kazna iznosi 300 kuna. Potvrda vrijedi 30 dana, a prilikom prijave potrebno je donijeti dokaz o vlasništvu vozila (prometna dozvola) i osobnu iskaznicu.
Nova registarska pločica može se zatražiti već sljedećeg dana u stanici za tehnički pregled vozila.

Iz policije upozoravaju da ako na automobilu nedostaje jedna oznaka, najčešće je riječ o gubitku, no ako nedostaju obje, vjerojatno su ukradene, što je kazneno djelo. Na koncu, MUP u svojim naputcima piše da se knjižica vozila ne izdajeod 1. srpnja 2013. godine (kada je RH ušla u EU), što ne znači da ranije izdane knjižice vozila nemaju pravnu snagu, već je za državaju do zamjene prometne dozvole uz koju su izdane. Obavezna prijava gubitka knjižice vozila provodi se u policijskoj postaji i s dobivenom potvrdom vlasnik vozila može pristupiti registracijskom postupku u stanici za tehnički pregled vozila.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba