PETA SREĆA: Hotel u Krapinskim Toplicama u posljednjih je 20 godina već četiri puta promijenio vlasnike, a sada je, čini se, ozbiljno 'zagrizao' domaći čovjek

Ivan Čermak kupuje ‘Toplice Hotel’? RENDULIĆ (CSEBA): Netko ovo mora napraviti

Objavljeno: 22.01.2022. Marta Čaržavec

Jedinstvena destinacija u Hrvatskom zagorju s jednim od najvećih potencijala kojoj su glavni atributi dobar prometni položaj, blizina glavnog grada Republike Hrvatske, blizina aerodroma i slovenske granice, destinacija koja slovi kao oaza zdravlja, budući da posjeduje resurs hipertermalne vode, koju obogaćuje prirodna i kulturna baština kao i gostoljubivi stanovnici, uskoro bi mogla sloviti kao novo turističko središte Krapinsko – zagorske županije. Ne treba posebno naglašavati kako se kontinentalno – zdravstveni turizam nalazi na top ljestvicama potražnje domaćih i stranih turista, a isto je tako opće poznato kako Hrvatska još uvijek nedovoljno koristi svoje komparativne prednosti za razvoj turističkih proizvoda što se, dakako, prelijeva na lokalne samouprave u kojima otužno stoje stari i dotrajali objekti čekajući neke bolje dane.

Takvo se “sivilo” nadvilo nad općinom Krapinske Toplice, gdje godinama miruje ‘Toplice Hotel’ u vlasništvu tvrtke ‘Spring spa Hotel d.o.o.’ koju je osnovalo kinesko poduzeće koje zastupa Yongdong Wu i ‘CSEBA’, poslovna asocijacija koja povezuje Kinu sa zemljama jugoistočne Europe, a čiji je predsjednik Mario Rendulić. Hotel je na prodaju, a oglas za isto objavila je tvrtka Colliers na svojoj web stranici. 

Oglas ne izaziva čuđenje, budući da je ovaj objekt s jedne strane samo mrtvi kapital, a druge strane blokada u razvoju same općine. Još grandioznija činjenica jest da je na pomolu nekoliko investitora koji su spremni promijeniti vizuru ovog kraja pa izgleda kako je konačno došlo vrijeme za novi biser na kruni općine koja bi se u dogledno vrijeme mogla ”riješiti” kompleksa čije će krovište uskoro biti pred raspadom, kojeg će nastaniti štakori i koji će, kako dani prolaze, zahtijevati sve veća ulaganja. Kako bilo, ‘Toplice Hotel’ mogao bi postati snažan magnet za neupitno enorman broj posjetitelja.

Pregovori u tijeku

Pregovori oko kupnje traju što potvrđuju i naši sugovornici koji se slažu da je šteta ne iskoristiti ovaj potencijal. Dakako, radi se o milijunskim ciframa, a kako neslužbeno doznajemo, dva su potencijalna kupca, a mnogo veće šanse da realizira kupovinu ima umirovljeni general Hrvatske vojske, nekadašnji savjetnik Franje Tuđmana i bivši ministar trgovine, brodogradnje i energetike, koji je 90-ih godina krenuo u naftni biznis, a danas je jedan od najbogatijih ljudi Hrvatske. Nije zanemariva ni činjenica da je iz Krapinskih Toplica. Papirologija za kupoprodaju već se, navodno, naveliko priprema.

Godinama građen uspješan biznis Ivana Čermaka i činjenica da je u sedam godina upeterostručio dobit kompanije OMV-a, temeljen na povećanju prihoda od gotovo milijardu kuna, bio bi logičan izbor za suočavanje s trenutnom stagnacijom u Krapinskim Toplicama pred kojima stoje mnogobrojna idejna rješenja razvitka.

Pokušali smo o interesu za kupnju hotela saznati od samog Ivana Čermaka, no nije nam se javljao na mobitel, međutim, voditeljica odjela za investicijske transakcije u Colliersu, Klara Matić, licencirana agentica za nekretnine, koju smo upitali o zainteresiranim kupcima, obećala nam je odgovor o zainteresiranim kupcima čim dobije sve podatke od prodavatelja.

Kako nam kaže Mario Rendulić, pregovore vrši većinski vlasnik u partnerstvu sa svojim odvjetničkim uredom, a tvrtka ‘CSEBA Development’ u navedeni proces nije uključena, ali ističe kako je zdravstveni turizam novi trend u cijelom svijetu te da bi prava šteta bila da Krapinske Toplice ne iskoriste svoj potencijal u tom pogledu. Na pitanje oko akcijskog plana prema realizaciji ovog projekta, kaže kako je provođenje strategije trebalo krenuti prije početka pandemije, no nakon povratka kineske tvrtke u Narodnu Republiku Kinu, ponovni povratak u Hrvatsku i vraćanje na početne postavke postali su gotovo nemogući. Hoće li se hotel rušiti i ponovno graditi ili rekonstruirati svejedno je, naveo je Rendulić.

Vrijedno ulaganja

– Žao mi je što suvlasnici nisu išli u razvoj cijelog tog plana koji je stvarno lijepo zamišljen – sa spa centrom i lječilišnim dijelom koji bi servisirao smještaj pacijenata koji su ili smješteni privremeno ili u rehabilitacijskoj bolnici koja nema dovoljno smještajnih kapaciteta. Velika je žalost da to već tako dugo stoji. Bilo je jedno vrijeme natezanja oko ideje da to bude čisti turizam, kako je to praksa u Kini, ali je taj dizajn kasnije zamijenjen stvarno lijepim idejnim rješenjem. Došao je covid i tu je sve stalo – objašnjava Rendulić i dodaje kako su 2019. godine arhitekti počeli raditi prema ugovoru o projektiranju, a onda je nastupio lockdown.

– Svi nekretninski fondovi u Kini doživljavaju novi poraz na tržištu. Njihov razvoj je puno slabiji, a situacija u zadnjih dvije, tri godine, u Hong Kongu, drastično se promijenila. Samim time da bi netko od šefova došao u Hrvatsku, prvo bi trebao četiri tjedna u samoizolaciju, a to vam neće nitko tko ima imalo više novca. Takvim je ljudima nepojmljivo da si zbog jednog hotela kompliciraju život. To vam je tako – objašnjava Rendulić i nastavlja:

– Općina je do sada napravila sve moguće planove i trudi se u svakom pogledu, organizirane su konferencije… Stvarno su se trudili da stave fokus na hotel, ali je jednostavno potreban svježi kapital. Netko ovo mora napraviti. Mi nažalost sa svojih 20 posto udjela vlasništva to ne možemo, ali kada bih ja imao vlastiti kapital, uvjeren sam da ne bi bilo bolje poslovne odluke od te. Koji god investitor došao, neće pogriješiti. Svatko ima svoje viđenje Krapinskih Toplica, ali ono što je sigurno jest da su prva destinacija u koju bi trebalo uložiti. To je neprikosnovena lokacija – zaključio je Rendulić.

Da su Krapinske Toplice čuveno i povijesno bogato termalno lječilište, ali i jedan od najpitomijih, najprimamljivijih i najidiličnijih “zagorskih kvartova”, svjesna je i općinska načelnica Gordana Jureković.

Žila kucavica

Kako kaže, vizija ovog mjesta kao turističke destinacije jest da se temelji na vlastitim turističkim potencijalima, a poglavito na realnim i potencijalnim turističkim atrakcijama koje su usko vezane uz valorizaciju termalnih voda, ali i uključujući suvremene, moderne atrakcije prema potrebama posjetitelja. Jureković navodi, a kako stoji i u transparentnom, općinskom dokumentu ‘Strateški plan razvoja Općine Krapinske Toplice za razdoblje od 2020. do 2025. godine ‘, cilj je da se stvori prepoznatljiv i poželjan turistički brend kojeg karakterizira ˝zeleno i holističko˝ temeljeno na lakoj cjelogodišnjoj dostupnosti, ambijentalnosti, ekološkoj očuvanosti i održivom tržišnom pozicioniranju. Osvrnuvši se na ‘Toplice Hotel’ kaže kako je upoznata s činjenicama oko prodaje, ali ima strah po pitanju njegove budućnosti.

– Taj hotel u centru mjesta vidim kao svojevrsnu žilu kucavicu naše Općine. Žalosno je gledati da takav objekt propada, da je zatvoren i prazan. Bojim se da ćemo uskoro, ako do prodaje ne dođe, u centru mjesta imati jedno ruglo, što sigurno u budućnosti neće privlačiti ni mlade obitelji, ni investitore, a ni turiste. Otvaranjem hotela, cijelo bi mjesto živnulo. Trenutno stanje je takvo da imamo bolnicu s otprilike 800 zaposlenih, i nakon što završi radno vrijeme, dakle iza 15 sati, Krapinske Toplice ostaju prazne. Tužno je to gledati s obzirom na veliki potencijal koji imamo. Vjerujem da je potrebna samo jedna veća investicija da bi i ostali prepoznali svoju priliku u našem mjestu i to je moja najveća misija. S druge strane, otvaranjem ovog kompleksa došlo bi do, čvrsto vjerujem, pozitivne gospodarske lančane reakcije – otvorila bi se nova radna mjesta, zaposlili bi se ljudi, Aquae Vivae bi zasigurno ozbiljnije počele razmišljati o izgradnji vanjskih bazena koji nam nedostaju, općinski proračun postao bi barem malo bogatiji te bi budućim investitorima mogli ponuditi više prilika i mogućnosti u smislu izgradnje infrastrukture nego što je to trenutno slučaj – objasnila je Jureković. – Krapinske Toplice su oduvijek svojevrsni sinonim za uspješan spoj zdravlja i turizma u Hrvatskom zagorju i prepoznatljiva destinacija zdravstveno – lječilišnog turizma Hrvatske te vjerujem da ćemo, unatoč problemima koji su nas zadesili zbog nekih loših odluka i politika iz prošlosti ipak uspjeti Krapinske Toplice ponovno postaviti na vrh turističke karte kontinentalnog turizma – poručila je za kraj Jureković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba