Županija predstavila aktivnosti iz resora gospodarstva, poljoprivrede, prometa i komunalne infrastrukture provedene lani na području KZŽ

ŽUPAN KOLAR: Za ovu godinu imamo pripremljen set mjera vrijedan 53,2 milijuna kuna

Objavljeno: 21.01.2022. zagorjeinternational

Župan Željko Kolar u petak je u prostorijama Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije u Krapini predstavio aktivnosti iz resora gospodarstva, poljoprivrede, prometa i komunalne infrastrukture koje su provedene tijekom 2021. godine te one koje su planiraju u ovoj godini. Naglasio je da je za 2022. pripremljen set mjera vrijedan 53,2 milijuna kuna.

Brojne mjere

– Za resor gospodarstva namijenjeno je devet milijuna kuna, poljoprivredu 3,3 milijuna kuna, promet i komunalnu infrastrukturu 5,7 milijuna kuna i Županijsku upravu za ceste 35,2 milijuna kuna, s time da ovdje nije predviđeno eventualno zaduženje ŽUC–a za ceste koje planiramo u ovoj godini, ali nismo još dogovorili sve detalje. To ćemo napraviti do kraja prvoga kvartala, a potom na sjednicu Županijske skupštine ići sa zahtjevom za kreditno zaduženje za 30 milijuna kuna, čime ćemo poboljšati kvalitetu županijskih cesta i osigurati sigurniji promet našim prometnicama – rekao je župan Kolar.

Govoreći o mjerama za gospodarstvo i poljoprivredu, župan je istaknuo da one obuhvaćaju sufinanciranja kamata, potpore za korisnike Poduzetničkog inkubatora, financiranje logističke potpore, financiranje rada Turističke zajednice, razvojne i energetske agencije, a tu su i potpore Obrtničkoj i Gospodarskoj komori te tradicijskim obrtima.

– Pola milijuna kuna smo osigurali za potporu gospodarstvu u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19, ako će koja djelatnost biti posebno ugrožena eventualnim mjerama Stožera, da možemo pomoći, i naravno, tu su programi vezani za proizvodnju zagorskih mlinaca. Vjerujem da ćemo s ovom grupom potpora biti dobra podrška našem gospodarstvu u 2022. godini. U poljoprivredi, dvije trećine ukupnog iznosa idu na mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje. Za sajmove i manifestacije je osigurano pola milijuna kuna, a tu su i tradicionalne potpore – zaštita revitalizacije autohtonih sorti vina, sufinanciranje Skloništa za napuštene životinje i još niz manjih, ali bitnih akcija. Prošle godine smo raspisali osam mjera, a ove ćemo godine raspisati njih 10. Ukupna vrijednost je 2,4 milijuna kuna i za 10 je posto veća nego u 2021. godini. Svake godine ćemo mjere ruralnog razvoja povećavati za 10 posto. S prvom mjerom krenulo se već u siječnju, četiri mjere idu u veljači, ostale u ožujku i travnju – rekao je župan te dodao da, iako još nema finalnih rezultata, već se sada zna da će 2021. godina u gospodarskom smislu biti bolja nego 2020., čak negdje i na razini rekordne 2019. godine.

Dobri rezultati

– To su procjene do kojih smo došli na temelju informacija koje smo dobili od naših najvećih gospodarskih subjekata i na temelju informacija od strane Obrtničke i Gospodarske komore. Vidi se da smo imali 161 otvoreni novi obrt, otvoren veći broj poduzeća, da je pokrivenost izvoza uvozom uvijek negdje od 170 do 185 posto. Ovako dobar rezultat je prije svega ostvaren zahvaljujući našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima koji su u teškim  i čudnim okolnostima korone postigli odlični rezultat i pokazali da se naše gospodarstvo temelji na čvrstim temeljima i da je ta opredijeljenost ulaganja u ljude, znanje, obrazovanje, nove tehnologije i to što smo izvozno orijentirana županija, preduvjet za razvitak županije – zaključio je Kolar.

O aktivnostima tijekom 2021. godine govorila je  pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba