Općina Lobor nastavlja s asfaltiranjem nerazvrstanih cesta

“Želimo da sva naša rubna naselja imaju iste infrastrukturne uvjete kao i centar. To je preduvjet za podizanje kvalitete života”

Objavljeno: 21.01.2022. zagorjeinternational

Općina Lobor nastavlja sa svojim prioritetnim programom asfaltiranja nerazvrstanih cesta, a ovih dana završavaju se radovi iz prošlogodišnjeg programa. Kako je naglasila načelnica Ljubica Jembrih, Lobor i u 2022. godini nastavlja istim intenzitetom. Trenutno je u tijeku priprema javne nabave za ovogodišnji program, a nakon odabira izvođača, daljnji radovi trebali bi započeti na proljeće.

Prošle je godine u Loboru asfaltirano nekoliko dionica nerazvrstanih cesta u vrijednosti oko 800.000 kuna, a kako je pojasnila načelnica, dionice se odabiru prema hitnosti i u dogovoru s predsjednicima mjesnih odbora.

Mnogo nerazvrstanih cesta

– Važno je napomenuti da naša općina ima puno nerazvrstanih cesta, točnije 90 kilometara. Kada sam stupila na funkciju načelnice, zatekla sam oko 40 kilometara asfaltiranih cesta, a skoro polovica od toga bila je u derutnom i lošem stanju, zbog čega smo i njih morali uvrstiti u program – kazala je Jembrih.

Dvije dionice u mjesnim odborima Petrova Gora 1 i Završju Loborskom, kuda prolazi autobus, asfaltirane su 2021. godine, a radovi su završeni i na dionici u naselju Šipki. Ukupno je asfaltirano oko tri kilometra cesta.

– Ove godine u planu je asfaltiranje ceste u samom centru Lobora, Ulice Franje Horvata Kiša i dionice u Ulici Augusta Šenoe, koju smo prošle godine izostavili jer su tamo predviđeni radovi na aglomeraciji. U dogovoru s mještanima i izvođačima aglomeracije, odlučili smo da ćemo asfaltiranje odgoditi za 2022. godinu. U planu je i dionica u naselju Velika Petrovagorska, a u svim mjestima sanirat ćemo i udarne rupe i ulegnuća – istaknula je načelnica, dodavši kako je cilj da sva rubna naselja imaju iste infrastrukturne uvjete, kao i sam centar, što je važan preduvjet za podizanje kvalitete života mještana.

Financiranje iz fondova

Zahvaljujući natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Hrvatskih voda, mještani općine Lobor od 2017. godine ne sufinanciraju niti jedne od infrastrukturnih radova, što je ranije bila praksa.

– To smo ukinuli, zahvaljujući dobrim programima naših ministarstava i njihovom sufinanciranju naših projekata od 60 do 85 posto, dok preostali dio sufinancira Općina iz svog izvornog proračuna – rekla je Jembrih i zaključila kako je pred Loborom puno posla, zbog čega mještane moli za strpljenje i razumijevanje jer sve što Općina radi, radi u okviru svojih financijskih mogućnosti, zaključila je. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba