Danas slave imendane Ines, Janja i Agneza

Otkrijte značenje ovih imena

Objavljeno: 21.01.2022. zagorjeinternational

Danas svoje imendane slave pripadnice ljepšeg spola koje nose imena Ines, Janja i Agneza stoga vam u nastavku otkrivamo značenje tih imena.

Ines je jedna od varijanti imena Agnes i uglavnom je francuski, talijanski, njemački, portugalski i prvenstveno španjolski oblika. Francuzi ga pišu Inès, dok je na španjolskom znaku naglasak u suprotnom smjeru Inés. Izvorno ime Agnes (kod nas poznato kao Agneza), od kojeg je Ines izvedeno je pak latinski oblik grčkog imena Hagnē (Ἁγνὴ), nastalo od riječi “hagnos” što znači “čista”. Na latinskom „agnus“ znači ”janje”, a na arapskom Ines znači ”druželjubiva”.

Agneza Rimska (Janja)

Široko rasprostranjeno korištenje imena Agnesa, a tako i Ines, gotovo u cijelosti počiva u svetici u ranom četvrtom stoljeću, jednoj od takozvanih ”djevičanskih mučenica”, Svetoj Agnezi Rimskoj.

Kao i kodmnogih ranih sveca, ime Ines je kaobibilijsko postalo kult, i tako se proširilo kršćanskom Europom; osobito je bilo omiljeno među plemićima. Dodavanje daljnje dimenzije tom starom imenu je činjenica da je ”agnus” latinska riječ za ”janje” (tako često vidimo sv. Agnezu prikazanu s jaganjcem pored nje ili u naručju).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba