ZAGORSKI STOŽER: Broj zaraženih učenika porastao za 400 posto, obiteljski liječnici više neće cijepiti, osim u iznimnim slučajevima

“Metoda ‘ajmo se svi zaraziti omikronom pa ćemo imati blagu kliničku sliku’, nije baš pametna jer u županiji ima i delta soja”

Objavljeno: 21.01.2022. zagorjeinternational

U Krapinsko – zagorskoj županiji danas su 643 osobe pozitivne na koronavirus, rekao je načelnik stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber te dodao kako je to zbroj PCR (369) i BAT testova (274).

FOTO: arhiva

Broj novooboljelih u proteklih tjedan dana na 100.000 stanovnika i dalje je u velikom porastu, s prosjekom od 2305 osoba u proteklih tjedan dana, odnosno 2870 novooboljelih ako se gledaju apsolutne brojke, kazao je načelnik stožera. Također, dodao je i da broj hospitaliziranih nastavlja padati i da je dnevni prosjek u bolnicama proteklog tjedna bio 53 pacijenta.
O stanju u školama na području županije izvijestila je zamjenica župana Jasna Petek, rekavši da je trenutno 850 COVID pozitivnih učenica i učenika, što je, u odnosu na prošli tjedan kada su bila 184 pozitivna, povećanje od 400 posto.

– Što se tiče rasprostranjenosti, pozitivnih učenika ima po svim školama u županiji, ali najviše, njih 627, je po osnovnim školama. Također, imamo 158 COVID pozitivnih djelatnika i djelatnica u svih naših 39 škola, osnovnih i srednjih, a ponovno više u osnovnima, 75 posto. Što se tiče odvijanja nastave, u četiri naše škole nastava se kompletno prati po C modelu. To su Srednja škola Zabok i Srednja škola Krapina te osnovne škole Klanjec i Sveti Križ Začretje. Isto tako, po školama imamo i razredne odjele koji su na C obliku nastave. Od ukupno 822 razreda koliko ih je u županiji, njih 155 je online – kazala je Petek.
Izvijestila je i o stanju u zdravstvu te sustavu socijalne skrbi.

12 na respiratoru

– Od ukupno 2221 osobe zaposlene u zdravstvu, 114 je COVID pozitivnih, od čega baš zdravstvenih djelatnika najviše, njih 96. To je 5,13 posto i to je najveći postotak unazad godinu dana, odnosno, od 17. prosinca 2020. Kod ustanova socijalne skrbi se također povećao broj zaraženih. Od 727 zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, njih 27 je COVID pozitivnih, a što se tiče korisnika, od 1551 korisnika, pozitivno je njih 40 – rekla je Petek.
Kako je istaknula epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Bojana Mahmutović, do 20. siječnja u KZŽ je cijepljenje završeno za 52,4 posto stanovništva, a dominantan soj je omikron. Analize pokazuju da je prisutan u 90 posto uzoraka, dok je u ostalih deset posto prisutna delta varijanta, koja, upozorava Mahmutović, uzrokuje težu kliničku sliku.

– Zato metode koje neki zagovaraju ‘da se sada svi skupa zarazimo omikronom pa ćemo imati blagu kliničku sliku’, nisu baš pametne jer ne znamo kakvu će kliničku sliku kod svake pojedinačne osobe izazvati omikron, a poglavito to nije pametno zbog delta soja, koji je i dalje prisutan u deset posto slučajeva – istaknula je Mahmutović.
Otkrila je i da se u Zavodu za javno zdravstvo u Zaboku od ponedjeljka mijenja i radno vrijeme za cijepljenje. Provodit će se na adresi Zivtov trg 3, bez naručivanja i bez najave, prema sljedećem rasporedu: ponedjeljak, srijeda, petak i subota od 8 do 14 sati, a utorkom i četvrtkom dvokratno – ujutro od 8 do 11 i popodne od 15 do 19 sati.
Cijepljenje više neće vršiti liječnici obiteljske medicine, osim u iznimnim slučajevima.

– Liječnici obiteljske medicine nastavit će cijepiti pacijente koje su do sada već dogovorili, kao i pacijente koji su nepokretni ili teško pokretni, ali svi novozainteresirani, koji tek dolaze na prvu, drugu ili ‘booster’ dozu, a još nemaju dogovoren termin, molimo ih da se jave u Zavod za javno zdravstvo, budući da kolege u obiteljskoj medicini sada značajan dio svoga vremena posvećuju testiranju – rekla je epidemiologinja.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina pohvalio je građane, istaknuvši da su se, nakon jučerašnjeg apela iz bolnice, počeli pridržavati uputa, zbog čega je prometna gužva oko bolnice danas bila smanjena, a svi uzorci uzeti su već do 10 sati.

– Bez obzira na veliko povećanje novozaraženih, u bolnici ne raste broj hospitaliziranih, već je taj broj stabilan, ispod 50, i kliničke slike pacijenata su lakše. Na respiratoru je 12 pacijenata i nekoliko pacijenata na ‘high flow’ uređaju. Ako će se nastaviti ovakva situacija, nadam se da ćemo kroz par dana moći osloboditi kirurški dio jer imamo velike zaostatke što se tiče operacija. Trenutno nam je problem veliki broj zaraženih djelatnika, kao i djelatnika koji su u samoizolaciji, njih 57. U izolaciji je preko 30 medicinskih sestara. Cijeli je tjedan zatvorena cijela oftalmologija, počet će raditi drugi tjedan – rekao je Vančina.

Stabilna linija

Ravnatelju je upućeno i pitanje oko reorganizacije bolnice i povratka na staro, s obzirom na to da broj hospitaliziranih trenutno ne raste.

FOTO: arhiva

– Držimo kapacitete na nivou kao da imamo 100 zaraženih, koliko je ujedno i naš današnji kapacitet. To ćemo držati još neko vrijeme jer smo očekivali povećanje već neko vrijeme, s obzirom na sve blagdane koje smo imali. Ipak, za sada ga nema, vidimo jednu stabilnu liniju, ali nismo smetnuli s uma da do povećanja može doći – odgovorio je Vančina.
Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan istaknula je da sve ambulante Doma zdravlja vrše testiranje BAT testovima, te da ih se dnevno, po liječniku, napravi između 10 i 20. Također, naglasila je da se svi pacijenti za spomenuto testiranje moraju naručiti.
Epidemiologinja Mahmutović odgovorila je i na pitanje vezano uz ukidanje COVID potvrda koje je dogodilo u nekim zemljama poput Velike Britanije.

– Na ovako niske postotke procijepljenosti, COVID potvrde su svakako imale svoju svrhu. Njima smo mogli kontrolirati neke stvari. Države koje ih ukidaju imaju visoku procijepljenost. Za sada, na niske cijepne obuhvate, moramo imati neki mehanizam da to sve pokušamo kontrolirati. Ako ćemo imati znanstvene dokaze da one više nemaju svrhe, onda ćemo i mi izreći svoj stav u skladu s dokazima – zaključila je Mahmutović.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar najavio je da će se, ako se nastavi ovakav trend, krajem idućeg tjedna zatvoriti COVID odjel u Krapinskim Toplicama, a medicinskim sestrama u Opću bolnicu Zabok poslat će ispomoć. (jj, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba