Porezna uprava uputila važan poziv

Uočeno je da dobar dio građana nije ispunio jednu vrlo važnu obavezu

Objavljeno: 20.01.2022. zagorjeinternational

Ovog je utorka Porezna uprava uputila poziv građanima rezidentima Republike Hrvatske na dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka jer je primijećeno da određeni broj građana nije ispunio tu obvezu, piše Poslovni.hr.

– Pozivaju se građani rezidenti Republike Hrvatske koji su ostvarili inozemne primitke (primjerice plaće, mirovine, drugi dohodak, kamate na štednju, dividende i dr.) u ovoj ili ranijim godinama, a do sada ih nisu prijavili Poreznoj upravi RH da to učine prije zaprimanja službenog poziva – stoji u objavi Porezne uprave.

Također, u objavi se navodi kako je, temeljem razmjene podataka između Porezne uprave Republike Hrvatske i poreznih tijela drugih država o ostvarenim primicima hrvatskih rezidenata, vidljivo da određeni broj građana nije ispunio svoju obvezu i prijavio inozemne primitke, a njih je obvezno prijaviti u Hrvatskoj, neovisno o činjenici je li porez u inozemstvu već plaćen i neovisno o činjenici hoće li u Hrvatskoj postojati obveza plaćanja poreza.

Iznimke su u ovom slučaju građani rezidenti RH koji primaju mirovine iz Kanade, Kine, Luksemburga, Sjeverne Makedonije, Maroka, Mauricijusa, Njemačke, Omana, Poljske i San Marina, dodali su iz Porezne uprave.

Naglašeno je i da će se za dobrovoljno prijavljeni inozemni primitak u slučaju utvrđivanja porezne obveze, postupak provesti prema propisima koji su važili na dan dobrovoljnog prijavljivanja i to bez obračuna kamata i izricanja novčane kazne za prekršaj nepravodobne prijave inozemnih primitaka.

Sve informacije koje su građanima i rezidentima RH potrebne za dobrovoljnu prijavu inozemnih primitaka, mogu se pronaći na internetskim stranicama Porezne uprave, u dijelu Obrasci / Dobrovoljna prijava ino primitaka, a za dodatne upute građanima je dostupan pozivni centar Porezne uprave, poručili su.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba