KZŽ će rad zagorskog HGSS-a u ovoj godini sufinancirati sa 158 tisuća kuna, tajnik Berljak otkrio da su u planu neke nove aktivnosti:

“U zadnje vrijeme imamo sve više potražnih akcija, moramo osvijestiti ljude zašto dolazi do toga da se izgube u prirodi”

Objavljeno: 19.01.2022. zagorjeinternational

U prostorima HGSS-ove stanice u Zlatar Bistrici, potpisan je ugovor o sufinanciranju rada županijske stanice Hrvatske gorske službe spašavanja, koju će Krapinsko – zagorska županija u 2022. godini sufinancirati sa 158.000 kuna.
S obzirom na to da se ovaj ugovor o sufinanciranju potpisuje već devetu godinu zaredom, tajnik HGSS-a Darko Berljak istaknuo je da se tu zapravo radi o tradiciji.

Sve više akcija

– Ugovorom ova stanica dobiva ne samo financijsku, nego i moralnu pomoć od Krapinsko – zagorske županije i župana. Ovo potpisivanje daje nam jamstvo da ćemo ove godine moći obaviti sve naše planirane zadaće, ali i one koje će se tek pojaviti jer u posljednje vrijeme na ovom području imamo sve više potražnih akcija – otkrio je Berljak te naglasio da je trend porasta broja potražnih akcija primijećen diljem zemlje i da takvih potraga ima sve više.

Rekao je i da će dobivena sredstva uvelike pomoći prilikom provedbe svega onoga što se planiralo za ovu godinu.

– Pri kraju je izgradnja našeg objekta, jednog od najljepših i najfunkcionalnijih u našoj službi. Trenutno u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja postoji 25 stanica. Naša ima 30-ak članova, ali uvijek volimo reći da imamo preko tisuću članova zbog toga što smo i operativna snaga civilne zaštite, pa zajednički u svim katastrofama i sličnim događajima sudjelujemo, što je bilo vidljivo za potresa u Petrinji. Željeli bismo i u narednom razdoblju napraviti neke preventivne akcije baš vezano uz te potrage, jer imamo nekoliko razloga zbog kojih i dolazi do toga da se ljudi izgube ili nestanu u prirodi, pa bismo oko toga rado porazgovarali i napravili neke preventivne akcije. Sredstva koja su nam dodijeljena, omogućit će nam da sve te planove obavimo na najbolji mogući način – kazao je Berljak.


Župan Kolar podsjetio je da je Gorska služba spašavanja na području KZŽ registrirana u studenome 2013. godine, a 2014. godine je sklopljen i prvi ugovor o suradnji, vrijedan 40 tisuća kuna.

Već devet godina

– S današnjim ugovorom smo ujedno prošli iznos od milijun kuna, koliko je Županija do sada uložila u rad Gorske službe spašavanja. Od iznosa koji je osiguran za ovu godinu, 50 tisuća kuna je za redovnu djelatnost, 58 tisuća kuna za zadnje rate ‘leasinga’ za auto i 50 tisuća kuna za vanjsko uređenje prostora. Ovaj novi objekt zaista izgleda fantastično, ali, još važnije od toga, funkcionalan je i zaista je postao novi dom naše Gorske službe spašavanja. Fascinantno je da se u HGSS-u radi o ljudima koji ovaj posao ne rade profesionalno, da su to volonteri, da je to udruga, koja se toliko isprofilirala da je bez nje jednostavno nemoguće zamisliti funkcioniranje sustava u Hrvatskoj, jer ne znam tko bi tražio sve te planinare, sve te ljude koji nestaju na moru. Moramo maksimalno dalje ulagati u opremu jer oni sami ulažu u svoje znanje i specijalizaciju, koji su ‘vrh vrhova’, iznad toga više nema. Zato je izuzetno bitno da ovdje imamo Gorsku službu spašavanja, da znam da se u svakom trenutku mogu osloniti na njih i na taj način mi je puno lakše obavljati dužnost župana. Naravno, i dalje ćemo pratiti razvoj ovog prostora te ćemo u narednim godinama sufinancirati uređenje i nabavu opreme, a što će to konkretno biti, ovisit će o zahtjevima pripadnika HGSS-a – rekao je Kolar, pa još jednom zahvalio cijeloj ekipi na predanom radu, ne samo na području KZŽ, jer, dodao je, radi se o službi koja ne poznaje granice županije, već se upućuje onamo gdje je u tom trenutku pomoć potrebna.


– Hvala na dosadašnjoj suradnji i veselim se našim budućim zajedničkim projektima – poručio je župan Kolar. (mč, vh, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba