Danas imendane slave Mario, Marina, Marta i Ljiljana

Otkrijte značenje ovih imena

Objavljeno: 19.01.2022. zagorjeinternational

Danas svoje imendane slave osobe koje nose ime Mario, Marina, Marta i Ljiljana, a u nastavku saznajte značenja tih imena.

Ime Mario je talijanska, španjolska i portugalska verzija starog latinskog imena Marius. Ime je vjerojatno povezano s Marsom, bogom rata u rimskoj mitologiji. Također se može povezati s latinskim ” marem”, što znači “muškim, muževnim”. U oba ova slučaja ime opisuje jakog muškarca. Također se navodi da bi Mario (isto kao i žensko ime Marina, ili muški oblik Marin) mogao biti izveden iz latinskog “maris, mare” što znači “more”.

Marta je biblijsko ime porijeklom iz drevnog aramejskog jezika što znači ”gospođa”, a ime se tumači i kao ”ona koja poslužuje”.

Za ime Ljiljana, etimolozi smatraju da je poteklo od imenice „ljiljan“, a koja označava naziv cvijeta, a prije svega iz težnje roditelja da svojoj ženskoj djeci nadjenu ime koje je lijepo, nježno i ljupko.

Prema drugoj teoriji, ime je porijeklom iz engleskog jezika, točnije izvedenica je od ženskog imena Lilian/Liliana, i opet ima značenje prefinjeno, lijepo, dražesno, čudesno, predivno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba