Imate problem s ustajanjem iz kreveta?

Uz ove savjete zauvijek ćete prestati odgađati jutarnji alarm

Objavljeno: 17.01.2022. zagorjeinternational

Strepite li svako jutro od onog trenutka kada zazvoni alarm jer imate problema s ustajanjem iz kreveta i odgodite ga barem nekoliko puta? Niste jedini jer je to noćna mora većine ljudi. Srećom, postoje neki savjeti koji bi vam trebali pomoći da konačno napustite tu naviku odgađanja alarma i da se svako jutro budite i ustajete bez problema.  

Najgore je upravo to vrijeme između alarma, kada niti spavate niti ste budni i samo čekate da on zazvoni. Terapeutkinja Claire Elmes kaže da je problem s drijemanjem u tome što kvaliteta spavanja nije dobra i stoga nam ne daje pravu vrstu sna, piše 24sata.hr.

Elmes je dala nekoliko savjeta koji će vam omogućiti da pojačate svoju jutarnju rutinu i uz koje ćete zauvijek prestati koristiti gumb za odgodu alarma.

Najprije je važno da promatrate svoju rutinu spavanja pomoću dnevnika u kojem ćete pratiti kada se budite, kada idete u krevet, koliko vremena provodite spavajući i ostalo. Stručnjakinja kaže da većini ljudi treba između šest i 10 sati sna.

– Odredite koliko sna vam je potrebno, koliko sna želite, a zatim osigurajte da vam odlazak u određeno vrijeme na spavanje omogući da se probudite u željeno vrijeme – savjetuje.

Isto tako, u dnevnik možete bilježiti i što ste jeli prije spavanja te kada ste prestali gledati u ekrane kako biste dobili bolju predodžbu o tome koje navike djeluju na vaš san, a koje ne.

Sljedeći savjet uključuje fizičko otežavanje odgode, odnosno, morate se pobrinuti da izađete iz kreveta kako biste isključili alarm. Tako ćete biti prisiljeni napustiti krevet i ustati, a onda je lakše nastaviti s jutarnjom rutinom.  

Posljednji savjet zove se ‘slaganje navika’, za koje ova stručnjakinja smatra da su odlične za ulazak u nove rutine. Elmes kaže da biste trebali razmisliti što prvo želite napraviti kada ustanete iz kreveta, i kada ustanete, to biste trebali i obaviti. Zatim treba pronaći ‘naviku sljedećeg koraka’ i odmah prijeći na taj korak. Kada je riječ o funkcioniranju slaganja navika, doktorica znanosti Daniela Mercado Beivide kaže da treba odabirati aktivnosti koje već automatski obavljamo, a potom dodati novu radnju koju želite uključiti u rutinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba